Skinny Puppy aneb Noční můra bez konce

Vydáno 14.10.2011 | autor: redakce

Skinny Puppy – nepřehlédnutelní tvůrci elektronického industriálu, kteří inspirovali stovky souborů na obou březích Atlantiku. Bez nich by Nine Inch Nails nebo Marilyn Manson zněli zcela jinak, pokud by jim vůbec bylo dopřáno sluchu. Nyní se hlásí o slovo s novinkou HanDover.

Skinny Puppy aneb Noční můra bez konce Skinny Puppy aneb Noční můra bez konce


skinny
K jejich odkazu se hrdě hlásí i příznivci electronic body music, stylu, který má početné zázemí v Německu, kde Skinny Puppy vydávali svá alba. Více než dvacet let experimentují na poli průzkumníků nových zvukových teritorií a posouvají hranice elektronické hudby kamsi za horizont. Seznamte se s bubáky z Kanady.

ZROZENÍ
K setkání ústřední dvojice Nivek Ogre (voc) a Cevin Key (synth) došlo v roce 1983. Podtitul jejich první společné skladby Canine (K-9) "život viděný očima psa“ dává vzniknout názvu skupiny –"vyzáblé štěně". Po vydání EP Remission přichází klávesista Bill Leeb, se kterým natáčejí album Bites, jehož ústřední hit Assimilate (R-23) dodnes plní parkety electro-gothic parties. Leeb poté odchází, aby založil neméně známý soubor Front Line Assembly, a na jeho místo přichází technicky zdatný a talentovaný D. Rudolf Goettel, který měl zásadní vliv na zvukovou podobu Puppy příštích deseti let.

První nahrávky jsou ještě klasická electronic body music, ale postupně se osvobozují ze šablony tříakordových sequencerových dupáren. Kompozice Skinny Puppy mají svojí strukturou zvukové koláže blíže k soudobé avantgardní vážné hudbě než k rockové klasice. Na propracovanou rytmiku jsou vrstveny industriální ruchy, stejně jako harmonické útržky a samply z hororových filmů. Výsledek si můžete představit jako noční můru, odehrávající se ve válcovnách plechu okupovaných zombies, kteří se na vás právě chystají zaútočit. Jindy ovšem Puppy vykouzlí melodii v moll tak tesknou, že vás beze zbytku vtáhnou do své říše, kde i smrt může zemřít.

skinny 3VZESTUP A PÁD
“Slovo, které hledáš, je NEARRGGGH, protože tohle šílené kvílení muže být popisnější než slovo. Od vydání Vivisekce jsem si uvědomil, že nemůžu lidem říct něco, co nechtějí slyšet. Ale můžu je šokovat tím, že jim vtisknu do hlavy nějaký obraz, který je přinutí přemýšlet,” podotýká se Ogre k textům. Ty se kromě boje za práva zvířat zabývají devastací planety, původem násilí i psychickými stavy drogové závislosti, se kterou se Puppy potýkají. Ogre ve svém kotli míchá extrémní témata s abstraktními obrazy, aby jim ve výsledku dal lidskou podobu. Smyslem alba VIVIsectVI, jehož ústředním tématem byl protest proti vivisekci, byl v tom, dát zvířeti lidské vlastnosti a ukázat, jak by v dané situaci reagoval člověk.

Videa Skinny Puppy měla vesměs stejný osud: zákaz vysílání. Stejně dopadlo i video k singlu Stairs and Flowers, které bylo cenzurou pozastaveno na základě scény, kdy je údajně výkaly potřísněná žena bita vojáky. Byl to Ogre a bylo to bláto.

Po zdařilém, ale poněkud nesourodém albu Rabies, na kterém se výrazně podílel i Al Jourgensen Ministry, vydávají Skinny Puppy v období 1990–1996 svá tři vrcholná díla: Too Dark Park, Last Rights a Process. Jejich kouzlo spočívá mimo jiné v tom, že každé je zvukově a kompozičně jiné, Puppy se při svém nekompromisním přístupu prostě neopakují. V průběhu natáčení alba Process je D. Rudolf Goettel nalezen ve svém bytě mrtev. Diagnóza zní – předávkování heroinem. Ogre a Key dokončují album na jeho počest, aby vzápětí Skinny Puppy rozpustili.

skinny boxZNOVUZROZENÍ
Zlom nastává v roce 2000, kdy za ústřední dvojicí přicházejí pořadatelé německého gotického megafestivalu Doomsday se zajímavou finanční nabídkou na vystoupení v pozici hvězd večera. Drážďanský koncert patřil k vrcholným vystoupením SP, a co víc, zafungoval jako spoušť pro jejich další tvorbu.

Vydání The Greater Wrong Of The Right se připravovalo tři roky a bylo přijato vcelku kladně, stejně jako koncertní turné, v jehož rámci se SP objevili i u nás. Jenže – skladby ztratily na originalitě a atmosféře, Ogreův zpěv vystupuje do popředí a směruje Puppy ke klasičtější rockové formě. Možná, že čas obrousil hrany, možná, že Goettelův nekompromisní přístup a talent chybí. V podobném duchu se neslo i album Mythmaker, která je ale o poznání zdařilejší „Lidi to buď přijmou nebo se budou ptát: Proč je tam tolik vokodérů? Proč je ten vokál tak v popředí? Kam zmizel ten kvílící maniak?“ říkal tehdy Ogre. Tentokrát si vzal na mušku proces vytváření moderních mýtů, od těch světových až po osobní mýtus spojený s prezentací na myspace, kde při setkání s někým novým se vlastně neseznamujete s ním, ale s tím kým by chtěl být. S mýtem, který si osobě vytvořil.

BAHNO A KREV
Koncerty Skinny Puppy jsou vždy zaručeným zážitkem typu horor naživo. Ogre obalený bahnem, případně potřísněný krví, nám za pomoci arzenálu rekvizit přehrává scény plné násilí na zvířatech i lidech, zhmotňuje své noční můry. „Násilí na lidech mě mate, násilí na zvířatech dohání k pláči,“ říká k tomu Ogre a vzpomíná na rané koncerty: „Na jevišti jsem dřív hodně riskoval, moje znalosti pyrotechniky byly minimální. Prostě jsme na pódium postavili bednu s raketama a nacpali ji masem a krví v kondomech. V daný okamžik se bedna rozletěla, maso a krev vlítly lidem do obličeje, nastal šílený zmatek.“

Skinny Puppy se ještě tento měsíc přihlásí o slovo. 25. října má totiž vyjít jejich v pořadí již jedenácté album nesoucí název HanDover. Zda se ˇštěňata" zmátoří a nastolí opět nekompromisní přístup, to se ukáže až za deset dní...

text: Karel Hron  foto: archiv

kopie - skinny 3 
zavřít