Bob Dylan se chce naučit hrát na dudy

Vydáno 16.10.2011 | autor: redakce

Sedmdesátiletý Bob Dylan si ve skotském Glasgow pořídil tradiční skotské dudy. Stalo se tak o víkendu, kdy zde odehrál dva koncerty. „Vždycky toužil naučit se hrát na dudy," řekl britskému deníku Guardian mluvčí dudáckého obchodu, kde je Dylan nakoupil. „Mají kouzelný zvuk, když se na ně umí hrát. A někdo to musí ocenit," dodal obchodník.

Bob Dylan se chce naučit hrát na dudy Bob Dylan se chce naučit hrát na dudy

bob-dylan
Písničkář si prý pořídil sadu renomované značky R.G. Hardie. Vzal si k tomu zároveň i „startovací balíček", který obsahuje zpěvník a brožurku se základy hry na dudy. Jaký obnos však za zboží zaplatil, není známo. Guardian jen podotkl, že si pro ně zpěvák nepřišel sám, ale vyslal za sebe poslíčka.

Dylan bývá často zmiňován v souvislosti se Skotskem, jeho sympatie k této zemi jsou známé. Mezi osobnosti, které jej nejvíc ovlivnily, řadí tamního národního básníka Roberta Burnse, má také doktorát z univerzity St. Andrews ve skotském Fife a mnoho jeho písní včetně The Times They Are A-Changing má základ ve skotské melodice.

Na dudy, původně navržené jako nástroj války, si však nevzpomněl sám. Ve svých skladbách tohoto hudebního instrumentu využili například AC/DC, Korn, Peter Gabriel, Lacuna Coil nebo Scorpions.

ks
zavřít