Memphis interview: Pozvali si nás na "pánský večírek"

Vydáno 01.11.2011 | autor: redakce

Memphis sice na hudební scéně působí již šest let, ale teprve v poslední době o sobě dávají světu - nebo alespoň české veřejnosti - pořádně vědět. Již 5. listopadu pokřtí svoje debutové album My Words. Frontman Honza nyní představuje jejich pozitivní, letní a vztahově zaměřenou kapelu!

 

Memphis interview: Pozvali si nás na Memphis interview: Pozvali si nás na "pánský večírek"

memphis_15_print
Na kapelním Facebook profilu jste informovali, že fungujete už víc jak šest let. Jak jste se vlastně dali dohromady?
Kdysi dávno v jednom hezkém městě jménem Hradec Králové se parta obyčejných kluků rozhodla najít způsob jak zapůsobit na holky a založila kapelu. Teď po šesti letech už víme, že ten nápad nezafungoval, ale protože spolu hrajeme už takovou dobu, tak by bylo škoda nepokračovat. Jediný, koho do tohoto výčtu nemůžeme počítat je basák Matěj, protože ten se přidal ke kapele později, aby našel vytouženou zrzku, která hraje na čelo (také doposud neúspěšně).

Proč právě název Memphis?
Asi tě zklamu, ale nemáme žádný velkolepý příběh, který by šokoval veřejnost. Bývalý zpěvák Jindra se v Memphisu narodil a vzal si (snad to nepopletu) dceru sestřenice Elvise Presleyho, proto tento odkaz v názvu.

Říkáte, že jste zažili spoustu zvratů a úspěchů, můžete být konkrétní?
Zvraty jsou tak trochu doménou kapel. Jedná se hlavně o odchody členů, který se nevyhnuly ani nám. Není to příjemná situace, na druhou stranu to kapelu posunulo o kus dál a pomohlo novému rozvoji, proto každý odchod byl tak trochu i přínos. Co se týče úspěchů, vážím si hlavně mezilidských vztahů a to jak kapela obohacuje každodenní život.  Na venek však takové věci nejsou tolik patrné, proto by určitě stálo také za zmínku vítězství v soutěžích Pro-Rock, Karvinský Woodstock, Hudbou proti nudě nebo umístění videoklipu The One v TOP6 O2 Stream music hitparády.

Také se zmiňujete o „věcech, které jinde, než v kapele nezažijete“. To jsou například?
Třeba když dorazíte na koncert a v klubu jen kluci. Což by nebylo tak hrozné, pokud by se nejednalo o uzavřenou "pánskou“ společnost, která si objednala koncert kapely. Trochu Vás uklidní, když aspoň potkáte strážníky od policie a hasiče – bohužel pouze do té doby, než začne jejich svlékací show.  Tak třeba také věci Vás v kapele potkají (smích).

memphis_42_printKoncertujete po celé republice, jaké to je dnes dobývat hudební scénu?
Každé město je úplně je úplně jiné. Když se hraje hodně koncertů po sobě, máš šanci vnímat rozdíly bezprostředně, ale je těžké srovnávat. Největší změna u nás nastala po vydání videoklipu The One, který se objevil ve VIP zprávách na Primě nebo v Dobrém ránu České televize. Najednou jsme přijeli do klubů i stovky kilometrů od Hradce a lidé si zpívali s námi. V tomto ohledu je dobývání hudební scény nádherné.

Nepřemýšlíte o tom, že byste se přestěhovali do Prahy, kde jsou asi přece jen lepší podmínky pro budování kariéry?
Máš určitě pravdu, zázemí pro kapelu je v Praze mnohem lepší. V současné době jsme v Praze téměř každý týden a dolaďujeme desku, připravujeme fotky a jednáme se sponzory. Kapela je však také hodně o kontaktu s lidmi a díky současným technickým možnostem je prakticky jedno ze kterého města nebo části republiky jsi.

Jak byste popsali svoji hudbu někomu, kdo o vás ještě nikdy neslyšel?
Na základě obsahu desky... pozitivní, letní a vztahově zaměřená hudba (smích).

Kdo v kapele skládá hudbu a kdo píše texty?
Téměř většinu hudby skládá kytarista. Nosí hotové nápady bez zpěvu a já doma skládám zpěvové linky a texty.

Jak máte v kapele rozdělené ostatní funkce?
Dobrá otázka (smích). Svačinář – Matěj, bedňák – Matěj, mistr vtipu – Matěj, kreativec – Matěj, designer – Matěj, uklízeč – Matěj a osobní kontakt s lidmi - Kamil.

Začátkem listopadu pokřtíte své debutové album. Jak se jmenuje a na co se fanoušci můžou těšit?
Album nese název My Words a obsahuje 11 songů. Většinou se jedná o rychlejší písničky. Pokřtíme ho 5.listopadu v Hradci Králové za účasti primátora, producenta cd, hudebních hostů a speciálního promítání o kapele vytvořeného pouze na křest.  Rád bych tímto pozval i všechny čtenáře iReportu!

Ke spolupráci jste si přizvali Ecsona Waldese, který spolupracuje s řadou předních českých kapel. Proč jste si zvolili právě jeho?
Ecson Waldes je jeden z úplně nejlepších producentů v České republice, proto se jednalo o velkou osobní výzvu. Představili jsme mu několik materiálů a čekali na jeho reakci. Přední producenti  jsou bohužel natolik vytížení, že pokud je nezaujmeš, tak nemáš šanci s nimi spolupracovat. Jeho reakce na materiály však byla skvělá, proto již nic nebránilo v cestě za debutovou deskou.

Co říkáte na výsledek?
Ecson je naprostý profesionál. Zároveň je to velká zkušenost, která muzikanta posune v mnoha směrech dopředu.  Mnoho lidí si neuvědomuje jak důležitá vůbec práce producenta v tomto směru je.

memphJak moc se váš hudební vývoj posunul za celých šest let?
Člověku se během let mění priority, získává větší nadhled, zkušenosti i odstup od toho co již vytvořil. Když začínáš, je to bezstarostná jízda. Jen skládáš a bavíš se. Postupem času chceš přinést lepší výsledky a musíš hledat cestu. Najednou už to není tak bezstarostná jízda, ale každý úspěch a odezva ti to několikanásobně vrátí.

Plánujete poté nějaké turné nebo aspoň koncert v Praze?
V momentální době připravujeme koncerty, které začnou chvilku po vydání desky. Budou zahrnovat velká města jako Praha, Brno, ale určitě menší města jako Jablonec nebo Karvinou, kam se moc rádi vracíme.

Na svých stránkách zveřejňujete seriál Memphis Story. Kdo ho má na svědomí o čem je?
Seriál Memphis Story vydáváme pro naše fanoušky. První řada měla 10.dílů. Představili jsme všechny členy kapely, ukázali backstage koncertů, natáčení klipu, ale také vyzpovídali další hudební kapely jako třeba Charlie Straight, UDG, Chinaski nebo také XindlaX. Je to jakási forma videoblogu s rozdílem, že vychází pravidelně každý měsíc sedmého.

Co chystáte do druhé série seriálu?
Protože seriál měl skvělou odezvu, rádi bychom pokračovali v podobném formátu. Určitě přineseme nové zpovědi kapel, další info o členech Memphisu, ale hlavně také záběry z natáčení desky a podrobnější info. 



text: Marta Pušová, foto: Jana Kusalová, Alex Hajdů

memphis_42_print  kopie

 

zavřít