Snowboardová sezóna začíná. Jste na ni připraveni?

Vydáno 06.12.2011 | autor: redakce

Paní zima už udeřila, Vánoce máme za dveřmi a mnozí z vás jistě zvažují nákup snowboardového vybavení. Máme pro vás několik tipů a rad.

Snowboardová sezóna začíná. Jste na ni připraveni? Snowboardová sezóna začíná. Jste na ni připraveni?

air to wallrideSnowboardový komplet pro začátečníky nebo jednotlivé komponenty (snowboardové vázání, snowboardové boty), je vždy dobré nakupovat ve specializovaných prodejnách a vyhnout se supermarketovým prodejům. Ve specializovaných obchodech, kterých je v dnešní době dostatek, pracují lidé, kteří na horách tráví většinu svého volného času a na snowboardu sami jezdí. Mluví tedy z vlastních zkušeností a mohou vám tak s ledasčím poradit.

V tomto článku si jen okrajově řekneme, čím byste se měli při nákupu snowboardu řídit, přičemž nejdůležitější rozhodnutí je stále na vás. A tím je to, jestli jste začátečník, anebo jestli se můžete považovat za pokročilého jezdce. Od toho se odvíjí stěžejní parametry jako je velikost a tvrdost prkna.

Pro začátečníky je vhodnější snowboard kratší a měkčí. Délku prkna tedy volte v oblasti brady. Platí zde pravidlo - čím menší snowboard, tím lépe ovladatelnější. To ovšem platí pouze v malých rychlostech. Pro zkušenější a agresivnější jezdce je tedy vhodnější snowboard delší a tvrdší.

Dále je důležité se rozhodnout, na co budu vybavení používat a kde s ním budu jezdit. Na trhu je totiž spousta „speciálů“, které nejsou pro běžné uživatele vhodné. Lépe řečeno, takový zákazník by zaplatil za vybavení, jehož kvality neocení, ba naopak. Neznepříjemněte si tedy požitek z dovolené nevhodnou výbavou, a pokud chcete jezdit klasicky po sjezdovce, vybírejte snowboard s označením UNIVERSAL.  Jsou to nejpraktičtější snowboardy, které využijete v jakékoliv části hor. Pokud chcete jezdit převážně ve snowparku, nebo jibovat na překážkách, hledejte v kategorii freestyle snowboard a jibbing snowboard. Pokud milujete jízdu v hlubokém prašanu, pak je pro Vás ideální freeride snowboard.
bs nose 20090306_burtner_baker-7
Snowboardy jsou samozřejmě děleny na dámské a pánské. Dámské snowboardy jsou specielně navrženy pro dámskou ergonomiku, proto doporučujeme dámám vybírat v sekci dámský snowboard.

bs wallPři výběru snowboardového kompletu začínejte s botami. Snowboardové boty jsou nejdůležitější! Uvědomte si ten fakt, že v botách strávíte nejvíce času. Ať už na sjezdovce, lanovce, ve frontě, v autobuse anebo na baru, snowboardové boty máte stále na sobě. Proto na botách nešetřete a při výběru kompletu začněte právě s nimi. Jejich velikost, tvrdost a cena totiž bývá odrazovým můstkem při výběru dalších komponentů. Velikost snowboardové boty ovlivňuje šířku prkna, velikost a typ vázání. Velikost boty by neměla být ani velká, ani malá. Snowboardové boty by měly být spíš těsnější. Počítejte s tím, že snowboardová bota trošku povolí a vytvaruje se podle nohy. Jeden z omylů, který se mezi lidmi rozšířil, je ten, že pro pořádnou a bezpečnou jízdu je tvrdá bota nezbytná. Jenže u snowboardingu je oproti lyžím a skeletovým přezkáčům ta výhoda, že noha je fixována ještě vázáním, jehož pevnost zde hraje podstatnou roli.

Dalším přežitkem jsou tvrzení, že umělé snowboardové vázání a přezky jsou nekvalitní a nic nevydrží. Jsou případy, kdy je tomu právě naopak. Vázání na snowboard nejsou totiž vyráběny z nějaké umělé hmoty, ale z bytelných kompozitních materiálů. Při koupi vázání se také ujistěte, zda je na konkrétní vázání možno sehnat náhradní díly.

Mnozí si neuvědomují, že dámské vybavení se neliší pouze vzhledově, ale i konstrukčně. Dámské snowboardové boty jsou např. užší. Proto na dámskou útlou nožku lépe sednou. Pokud tedy bota nesedí, zvláště v oblasti kotníku, vyzkoušejte si jiný typ nebo botu jiné značky. I dámské vázání je velikostně přizpůsobené dámské botě a prkno taktéž. Je měkčí a užší. Pánské snowboardy jsou tvrdé, široké a bývají pro dámy zbytečně neohrabané.

Snowboarding je o stylu a designu. Nedejte se jím ale ovlivnit za každou cenu. Technické parametry značně rozhodují o pohodlí a požitku z jízdy. Zkušený prodavač vám vždy ochotně poradí o vhodnosti / nevhodnosti typu prkna.

zdroj: TZ, map
www.boardstar.cz
zavřít