LIVE: Monika Bagárová není superstar, ale skutečná zpěvačka

Vydáno 06.12.2011 | autor: Daniel Maršalík

Vánoce Monika Bagárová oslavila se svými fanoušky v pražském klubu Jazz Dock. Za doprovodu hned dvou kapel a spolu s hosty Benem Cristovao a Filipem Gondolánem nabídla posluchačům jazz, funk, soul i r&b.

LIVE: Monika Bagárová není superstar, ale skutečná zpěvačka LIVE: Monika Bagárová není superstar, ale skutečná zpěvačka

monika_liveMONIKA BAGÁROVÁ, hosté: FILIP GONDOLÁN a BEN CRISTOVAO
5. 12. 2011
Jazz Dock, Praha

Ano, četli jste správně. Mladičká Monika Bagárová má dvě skupiny. Jedna ji doprovází při jazzových standardech, druhá s r&b programem. Podle těchto žánrů Monika rozdělila i koncert na dvě poloviny. Přitom ani jedna půlka vystoupení se těchto žánrů úzkostlivě nedržela. Zpěvačka klidně může repertoár svých vystoupení propojit. Bylo by škoda, kdyby se Monika na úkor komerce vzdala své lásky k jazzu. Přitom ve svém projevu, a zřejmě i díky věku, není zatím natolik silnou osobností, aby udržela po dvě hodiny výraz pravé jazzové divy. Ostatně její pojetí „r&b“ je díky muzikantům z Gulo Čar spíše funkem a soulem. 

Čerstvá "skokanka roku" zahrála několik písniček z debutu Shining. Hlavní aktérka večera naštěstí vybrala to nejlepší z průměrné desky. Skladby Funky, soul & jazz, Tanečnice, Shaping My Life, Movin´ On a Prší zněly v podání souboru a zejména energie kláves Pavla Dirdy velmi přesvědčivě. Kdyby se Monice podařilo dát podobnou atmosféru i do studiových nahrávek, určitě by výsledek stál za to. Ani výborní muzikanti však nezachránili slabé balady V síti lásky a Hřích. Mimochodem, druhá jmenovaná se brzy dočká i videoklipu...

Do konceptu dobře zapadli i zpěvaččini hosté. Prvním byl Moničin partner Ben Cristovao, jenž dokázal, že zpívat živě umí. Jeho největší devízou zůstává exotická barva hlasu. Společně vystřihli hit Black and Gold od Sama Sparro. Dalším hostem byl ostřílený zpěvák Filip Gondolán. Zvolili si duet How Will I Know Stevieho Wondera s Aishou Morris z Američanova posledního alba A Time To Love. Jejich výběr si cením zejména proto, že z Wonderova repertoáru mohli vybrat desítky megahitů, přitom sáhli k pokladu relativně současnému (rok 2005). V závěru skladby dostal Gondolán příležitost ukázat, co umí, aby byl objeven i mainstreamovými diváky televizních talentových soutěží. Jeho výkon byl strhující. Dojem trochu kazil stín, který vrhal na svou hostitelku...

Monika Bagárová se v Jazz Docku předvedla jako zpěvačka z muzikantské rodiny a ne jako umělý produkt showbusinessu, kterým ani není. Mezi hity Stevieho Wondera, Roberty Flack, Earth Wind & Fire nebo Randy Crawford se neztratila ani většina původních písní z alba Shining. Pokud se bude držet výtečných hudebníků, nezkazí ji pomíjivá sláva, nebo neztratí motivaci, může z ní být za pět deset let nejlepší zpěvačka v Česku.

text: Daniel Maršalík, foto: Michal Hanisch

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít