RECENZE: Mandrage mají potenciál, ale nemíří správným směrem

Vydáno 12.12.2011 | autor: redakce

Plzeňští Mandrage už dlouho chtějí dokázat, že nejsou jen kapelou jednoho dvou hitů. Lepší píseň než Hledá se žena ale ještě nevymysleli a přestože občas zabodují v rockových anketách, v tom lepším případě bych jim přiřknul poprockovou nálepku. Na novém albu, které zabíjí nepochopitelná dramaturgie, navíc přidali pořádnou porci elektroniky.

RECENZE: Mandrage mají potenciál, ale nemíří správným směrem RECENZE: Mandrage mají potenciál, ale nemíří správným směrem

mandragecdMANDRAGE
MOJE KREVNÍ SKUPINA
Universal
12 trax

Třetí album kapely, která si nemůže stěžovat na nepřízeň fanoušků a díky výkonnému managementu ani na nedostatek prostoru v médiích, nezačíná přitom tak špatně. Po intru, které je vlastně titulní skladbou, nabízí v případě energické skladby Diplomat slibný úvod, i když varuje textovým obratem "s rakovinou se znám ze školy, a líbal jsem Freddieho Mercury...".

To následující Františkovy Lázně s textem vhodným spíše pro starší zábavovou partu než pro mladé kluky, míchá poprock s elektrikou a předznamenává uslintaný erotický text jinak hudebně solidního Mechanika, kterému chybí vtip a nadhled.

Promarněnou šanci představují Šrouby a matice s příjemným vokálem Víti Starého. Je to zábavná, byť nepůvodní píseň, ale text mimo jiné o tom, jak je fajn "prdět si ve vaně" ji na stupnici vkusu shazuje hodně nízko. Pokud se jedná o pokus působit lidově a drsně, tak se hodně míjí účinkem.

Další skladba ve mně vzbuzuje pocit, jestli bych já sám nepotřeboval toho jejich Psychologa, co je "kapacita, žádnej trouba z holobyta". Přitom druhá polovina písně je ukázkou, že hoši na tom nejsou muzikantsky tak zle. Pokud však chtějí být Mandrage proklamovanýými rockery, měli by mít více skladeb jako je Barbora.

Druhá polovina desky však svou dramaturgií budí rozpaky. Nejdříve další příklon k elektronice v Geometrii, potom naivní sci-fi artrockový výlet do projektů 80. let CML a neméně směšné elektro-disco Disco MOCKBA part I i part II. Nejsem si jistý, zda je to pokus o parodii nebo experiment s tím, co vydrží fanoušci.

Otázky vzbuzuje i závěrečné Air Arabic. Co chce tou špatnou tečkou za albem kapela říct? Je to nějaká politická provokace? Proč se jasně nevyjádří, co je důvodem nedůvěry k Air Arabic?

Booklet alba Moje krevní skupina nabízí brýle, přes které uvidíte Mandrage na obalu ve 3D. Pokud však nezmění přístup k dramaturgii a textům, měla by další deska obsahovat raději špunty do uší.

BEST TRAX
Diplomat, Barbora
ZKUS TAKY 05 Radeček Máš mě na svědomí, Embassy Svévolná diplomacie, Zvlášný škola Do roka a do dna



text: Roman Jireš
4/7 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít