HYPNOTIX V ABATONU VZÝVAL DUCHY

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Necelých pět týdnů před vydáním nového alba (pod názvem Where the Spirit Lives) mohli návštěvníci Prostoru Abaton zhodnotit, v jaké formě se nachází proslulá nadžánrová skupina HYPNOTIX. Přečtěte si ortel našeho redaktora Jana Mazury.

HYPNOTIX V ABATONU VZÝVAL DUCHY HYPNOTIX V ABATONU VZÝVAL DUCHY

Hypnotix
Abaton, Praha 16.1. 2005

Kvalitní a zavedená dubová formace zaplnila klub téměř až po střechu nejen proto, že šlo o akci v rámci free mondays. Na spadnutí je vydání nového materiálu, kapela nedávno znovu obměnila frontmana, zvědavost stoupá. Začátek abatonského koncertu se sice zpozdil více než o hodinu, ale čekání se vyplatilo.

Základ všech skladeb Hypnotixu tvoří zajímavé breakbeatové loopy, doprovázené perkusemi, přes něž se klene neobvykle zbarvený vokál exotického Ego L. Dina (dříve Nana Zorin). Procítěný zpěv, skvělá hra na africký buben a divoké (téměř šamanské) taneční kreace chvíli po začátku spolehlivě rozpohybovaly jak muzikanty, tak dav lidí pod pódiem.

Náladu nadstylových songů umocňuje Přemek Urban na klávesy a Vladimír Keicher, jehož kytara je tak zkreslena efekty, že podle zvuku ani není poznat o jaký nástroj ve skutečnosti jde. Stranou pak sympatické manželské duo Milada a Milan Ditrichovi na perkuse a baskytaru doplňuje dalšími invenčními vyhrávkami bohaté základy se smyčkami. Ty jsou sice kvalitní, ale angažmá živého bubeníka by celkovému projevu rozhodně přidalo na živosti ještě více a zmizela by snad až přílišná podobnost se studiovými nahrávkami.

Rozličné kompozice naštěstí nedosahují nikterak děsivých délek, takže je čas vydechnout a dojít pro další pivo. Navíc, vcelku výrazné změny rytmu a melodie udržují pozornost a přidávají na zajímavosti. Občas jsou dokonce stále slyšet vlivy reggae, jindy zpoza rytmiky vykoukne krapet funku a kdo ví čeho ještě, žádná skladba však zvukově netrčí a příliš mnoho experimentů s barvami zvuků se také nekoná. Vše je zkrátka prodchnuto jednotným srozumitelným soundem, což je rozhodně ku prospěchu věci.

Kromě starších skladeb přišla řada i na nové tracky z právě připravovaného alba Where The Spirit Lives. Kapela se očividně (a hlavně naštěstí) drží zavedeného stylu a rozhodně nebourá žádné žánrové hranice. Koncert byl natáčen, takže v souvislosti s novou deskou se zřejmě můžeme těšit na pár video bonusů.

Jediným mínusem byla místy až přílišná hlasitost, ale ta k podobným tanečním parties asi už prostě patří. Poslech Hypnotix na živo dokazuje, že jejich úspěchy za českými hranicemi jsou více než zasloužené.

Jan Mazura


































Ještě před březnovým vydáním alba Where The Spirit Lives u brněnských Indies můžete okusit nový materiál Hypnotixu na kompilaci SOUNDCZECH 10 - THE BEST OF 2005, která bude přílohou REPORTU 2/06 (vychází 1.2.).
Více informací o kapele i další zvukové ochutnávky z jejich tvorby hledejte na www.hypnotix.cz.

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít