Adele má šest Grammy, Foo Fighters ji dohánějí s pěti

Vydáno 13.02.2012 | autor: redakce

V neděli 12. února proběhlo v Los Angeles slavnostní vyhlášení cen Grammy. Večer ovládla Adele se šesti zúročenými nominacemi ze šesti, v těsném závěsu za ní jsou Foo Fighters, kteří si odnesli pět gramofonků.

Adele má šest Grammy, Foo Fighters ji dohánějí s pěti Adele má šest Grammy, Foo Fighters ji dohánějí s pěti

4920635-grammy-2012-adeleAdele skórovala v šesti kategoriích s albem 21, za které si odnesla cenu Nejlepší album roku. Dále získala ocenění za Nejlepší popové sólo vystoupení s písní Someone Like You, Nejlepší popové vokální album za desku 21, Nejlepší krátké video za klip k songu Rolling In The Deep. Poté, co zpěvačka nedávno prošla operací hlasivek a s ní spojenou rekonvalescencí na britském venkově, patřilo její první poděkování jejímu lékaři.

 

Foo Fighters se na pódium pro ocenění vrátili hned pětkrát. Ocenění získali za Nejlepší rockové vystoupení s písní Walk, která dostala i cenu Nejlepší rock song, Nejlepší Hardrock/Metal vystoupení se songem White Limo, Nejlepší rockové album za Wasting Light a za DVD Back On Forth převzali cenu Nejlepší dlouhé hudební video.

Čtyři gramofonky získal raper Kanye West, který se ale na slavnostním udílení neukázal. Po třech soškách si odnesl dubstepový mág Skrillex, na jehož vystoupení se čeští příznivci mohou těšit na letošním ročníku festivalu Rock For People.

Cenu za Objev roku si odnesl Bon Iver, dvě sošky skončily v rukou country princezny Taylor Swift a in memoriam byla oceněna i Amy Winehouse za duet Body And Soul s Tonny Bennettem.

Během večera proběhla i řada vystoupení a nečekaných hudebních spojení, jako například Foo Fighters s Davidem Guettou Chrisem Brownem, Deadmau5 a Lil Waynem nebo Beach Boys a Maroon 5. Duet si spolu střihli i Coldplay a Rihanna. V průběhu celého večera se vzpomínalo na zpěvačku Whitney Houston, která nečekaně zemřela ve věku 48 let večer před slavnostním udílením. Oficiálně jí poctu vzdala herečka Jennifer Hudson, která během večera zazpívala píseň I Will Always Love You.

text: map, foto: archiv


grammy

 

 

zavřít