SLOWHAND - 61

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Ve čtvrtek 30. března slaví jednašedesátiny král bílého blues ERIC CLAPTON. Pějeme mu happy birthday a těšíme se na jeho koncert 20. července v Sazka Areně.

SLOWHAND - 61 SLOWHAND - 61

ERIC PATRICK CLAPTON se narodil 30. března 1945 v Ripley v anglickém hrabství Surrey a onoho 20. července se v Česku představí zcela poprvé. Zde je hrst zajímavostí, které jsou vám možná známy, možná ne.


Jeho syn Conor, který se narodil z jeho tehdejšího mileneckého vztahu s Lory Del Santo, tragicky zahynul 20. března 1991 po pádu z 53. poschodí apartmánu, v kterém kytarista tehdy bydlel. Synkovi bylo necelých pět roků. Na jeho památku složil Eric píseň Tears In Heaven, za kterou obdržel cenu Grammy.

V té době žil v manželství s modelkou Pattie Boyd, která byla dříve ženou jeho přítele George Harrisona. Kytarista o ní napsal skladby Layla a Wonderful Tonight.

Je jediným hudebníkem, který byl zařazen do Rock´n´rollové síně slávy hned třikrát: jako člen The Yardbirds (1992, jako člen Cream (1993) a jako sólista (2000).

Po smrti Briana Jonese mu Mick Jagger a Keith Richards nabídli členství v Rolling Stones. Odmítl.

Hrál s Johnem Lennonem a Yoko Ono jako člen jejich Plastic Ono Bandu na torontském Pop Festivalu v roce 1969.

Podařilo se mu vyléčit z intenzivní heroinové závislosti za pomocí elektro-akupunktury. Podobnou proceduru později úspěšně absolvovali i další známí muzikanti, např. Boy George.

Jeho kytara zní pohostinsky třeba v hitu Phila Collinse I Wish It Would Rain Down nebo v šlágru George Harrisona While My Guitar Gently Weeps.

Před rokem překvapil comebackovým reunion koncertem Cream spolu se svými dávnými kolegy Jackem Brucem a Gingerem Bakerem. Záznam z Royal Albert Hall vyšel i na DVD.





zavřít