LETNÍ VÁRKA RECENZÍ

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Začátek léta byl štědrý na nové CD nosiče. Několika z nich se zabývali kolegové Roman Lipčík, Dan Folprecht a Roman Jireš. Přečtěte si o Palici, Flaming Cocks, soundtracku k Všechno nejlepší, Hoobastank nebo, ano, Ronanu Keatingovi!

LETNÍ VÁRKA RECENZÍ LETNÍ VÁRKA RECENZÍ

VSECHNO NEJLEPŠÍ! OST
Universal
16 trax / 37:23 min























Dle soundtracku je to dobrý film. Leč prý není. To „prý“ je problém. Recenzent hádá jako z lógru, jak asi padnou zdařilé instrumentální miniatury Tomáše Poláka nejen k ději, ale také ke skladbám posbíraným z alb Lenky Dusilové a -123 min., a nezbude mu než hodnotit soundtrack jako běžné album, což je křivda. Ale do kina ho na tu věc nedostanou ani heverem. Podivný tvar poskládaný z dobrých složek. Howgh! Až na položku řečenou hlášky. Mám taky jednu, neméně vtipnou, nechť však zlidoví: Jděte už s hláškama do piči.
Roman Lipčík


HOOBASTANK
Every Man For Himself
Island / Universal
13 trax / 51:09 min























Přestože se v úvodu jejich druhého alba vlastně nezpívá a jeho závěr je plný zvuků píšťal a trubek, tahle nahrávka míří hlavně k příznivcům řízného rocku. Čtveřice z L.A. nehraje nijak originálně, ale plný zvuk Moving Forward či do punkrocku hozené Without A Fight jsou potenciální hity. Nezaměnitelný ovšem není ani rozevlátý hlas Douglase Seana Robba a skladbám by neuškodila kratší stopáž či vícero zvukových experimentů podobných nápadům v If I Were You. Celkově se ale dá říct, že jim tento model funguje. Navíc umějí pracovat s náladou (Don´t Tell Me). Pomalejší písně jsou všechno možné jenom ne přeslazené. A to může fanouškům part typu Stone Temple Pilots nebo Velvet Revolver stačit.
Roman Jireš


FLAMING COCKS
Cockain
Cecek Records
14 trax / 40:51 min
























Zástupci domácí minoritní scény čerpají z dřevního rockabilly 50. let, které balí do o téměř čtvrtstoletí mladšího punkového závinu. Teď přicházejí s debutem, jemuž vetkli do názvu milý fórek. Jak výše naznačeno, v souhrnu atakují punkrockové mety, ale přestože dle žánrových kritérií preferují výhradně svižné tempo, nehrnou se vpřed bezhlavě a nezapomínají na členitost a melodie. Pro zvýšení přitažlivosti je skladba Crossroads vyvedena v duchu ska a rovněž dívčí sbor v Mötherfuckers über alles je potěšitelnou variantou. Mirečkův zpěv je sice na punkové poměry nadprůměrný, postrádá však drive a výraznější zabarvení. Škoda, že větší prostor nedostal zemitý a na koncertech vražedný kontrabas, jenž soubory typu Flaming Cocks od zbytku scény přece jen odlišuje.
Dan Folprecht


PALICE
Záblesk radosti
Avik
12 trax / 43:32 min























„Jsem Čech,“ zpívá se v první skladbě. A skutečně, parta, která před lety, po odchodu Dana Bárty do Prahy, vznikla na troskách plzeňské Alice, hraje typický český bigbít. Ovšem díky čitelnému aranžmá a zvuku, obstojnému zpěvu Jiřího Milého a solidním textům (výjimkou jsou laciné Bambini di Praga) to není upocená produkce zastydlých rockerů. Jistě, kdo má s rockem nějakou zkušenost, neuslyší ani notu, jež by mu nebyla povědomá. I tak tahle čtveřice vyčnívá ze zástupu kapel, které se o sobotách producírují po různých sokolovnách a letních parketech. Palice nabízí „jenom“ bigbít, ale na to, aby byla k smíchu nebo politování, to dělá dost šikovně a poctivě.
Roman Jireš


RONAN KEATING
Bring You Home
Polydor / Universal
12 trax / 49:04 min























Člověku by se chtělo politovat bezmála 30letý subjekt, který už dekádu dští stále tytéž hloupé balady plné zamilovaných klišé, nejprve v Boyzone a teď už na čtvrtém albu sólově. Jenže lítost se obratem přesměruje na jeho fanynky, kterým vymyl mozek tak, že si jeho plytkou tvorbu koupily na téměř 30 milionech nosičů. A litovat se chce i Goo Goo Dolls, jejichž Iris zprznil bezduchým coverem, a folkařku Kate Rusby, která mu vokálně pomohla udělat ze skladby All Over Again přijatelný kousek, což není fér.
Roman Lipčík


Pozn. redakce:
Ve všech případech se jedná o tzv. "minirecenze", nejsou tudíž bodovány.
Svým hodnocením však v diskuzi můžete přispět třeba vy!

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít