TOP 10 klipů Red Hot Chili Peppers

Vydáno 27.08.2012 | autor: redakce

Praha se po šesti letech opět dočkala - Red Hot Chili Peppers se vracejí a odehrají svůj set dnes 27. srpna v Synot Tip Areně. Přivezou sebou průřez celou jejich tvorbou i poslední desku I'm With You. Vy se zatím podívejte na jejich nejpovedenější klipy.

TOP 10 klipů Red Hot Chili Peppers TOP 10 klipů Red Hot Chili Peppers


Give It Away
První singl z páté desky Blood Sugar Sex Magik byl napsaný během zkoušek na natáčení alba. Jeho autory jsou bývalý kytarista John Frusciante a basák Flea. Textu se ujal Anthony Kiedis a jak sám prozradil, reflektoval v něm svůj vztah s bývalou přítelkyní Ninou Hagen. Klip si vzal na starosti francouzský módní fotograf a režisér Stéphane Sednaoui. Klip se členy kapely, kteří mají postříbřená těla a nevšední kostýmy, svého času slavil velké úspěchy v televizi a získal tři nominace na MTV Music Awards, z nichž tu za nejlepší režii zúročil.




Under The Bridge
Druhým singlem z alba Blood Sugar Sex Magik se stala píseň Under The Bridge. Kiedis ji napsal v době, kdy se cítil osamělý a polemizoval nad dopadem drog na jeho osobnost. Song původně na desku vůbec nechtěl dát, ale kapela spolu s producentem Rickem Rubinem ho nakonec přemluvila. Videoklip se natáčel v Los Angeles, a jak řekl Flea: „Pomohl nám prolomit mainstream v Americe a ve světové pop kultuře."




Aeroplane
Aeroplane pochází z alba One Hot Minute a kapela ho bohužel nehrála živě od roku 1997, kdy kapelu opustil Dave Navarro. V písni se ozývá dětský chorál, který má na svědomí dcera basáka Fley Clara a její spolužačky ze školy.



Scarr Tissue
Prvním singlem ze sedmé desky Californication se stala píseň Scarr Tissue, která patří mezi nejúspěšnější singly RHCP vůbec. Kiedis si v ní opět vylévá srdce holedně jeho soubojů s drogovou závislostí. Klip, kterého se opět ujal Stéphane Sednaoui, přinesl zásadní šok zejména pro Kiedisovy fanynky, které ho do té doby znaly jako částečného Indiána s dlouhým tmavým hárem – ve Scar Tissue se poprvé objevuje s krátkým platinovým sestřihem.




Otherside
Red Hot Chili Peppers jsou svými problémy s drogami pověstní, a tak není divu, že se toto téma promítlo i do velké části jejich tvorby. Nejinak je tomu i u třetího singlu z desky Californication Otherside. K němu vznikl jeden z nejlepších klipů, který kdy byl k vidění. Temného kubistického videa se ujali Jonathan Dayton a Valerie Faris a na komiksovém pozadí zpívá Kiedis ve vysoké věži, Frusciante hraje v dlouhé chodbě na lano jako na kytaru, Flea s červenou hlavou brnká na dráty elektrického vedení a Smith bubnuje na kostelní hodiny.




Californication
Že patří stejnojmenná deska RHCP mezi ty nejúspěšnější, o tom svědčí i fakt, že ji provází tolik dobrých klipů. V Californication se Papričky na chvíli oprostily od drog a zaměřily se na lesk a bídu Hollywoodu. Klip je inscenovaný jako počítačová hra z pohledu třetí osoby.




By The Way
By The Way byl prvním singlem ze stejnojmenné desky a klip dostalo opět do rukou osvědčené duo Jonathan Dayton and Valerie Faris. Že je tento tandem schopný natočit cokoliv, o tom svědčí právě toto video, kde Kiedise unese šílený řidič taxíku a kapela se ho během automobilové honičky snaží zachránit.




Dani California
Dvojalbum Stadium Arcadium bylo sice nabité songy, o hity tu ale byla celkem nouze. Dani California je výjimkou – Kiedis v písni lamentuje nad smrtí mladé dívky Dani z Kalifornie, která se stala matkou a žila tvrdý, rychlý a neklidný život. Kiedis její charakter údajně poskládal podle povah všech přítelkyň, se kterými do té doby chodil. Klip v režii Tony Kaye ale překvapivě mapuje evoluci rockové muziky.




Monarchy Of Roses
Druhý singl z poslední desky I'm With You se opět může pyšnit povedeným klipem. Ten je z dílny Marca Klasfelda, který má na svědomí i video k prvnímu singlu z této desky The Adventures of Rain Dance Maggie. V poloanimovaném klipu se objevuje Kiedis s komickým knírkem, Flea s dioptrickými brýlemi a post bývalého kytaristy Fruscianteho obsazuje Josh Klinghoffer.




Brendan's Death Song
Zatím poslední klip vznikl k singlu Brendan's Death Song. Video se natáčelo již do třetice pod dohledem režiséra Marca Klasfelda v Lousianně, domovině dlouholetého kamaráda kapely Brendana Mullena. Papričky se v něm účastní pohřebního průvodu ze začátku 20. století. 



map 

{vypnoutlink:Death}

red-hot-chili-peppers  kopie

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít