TOP 5 songů, ve kterých se zpívá o pátku

Vydáno 26.10.2012 | autor: redakce

Na rozdíl od Zpěvů pátečních nebožtíka Jana Nerudy bývají songy o pátém dni týdne rozjuchané až běda. Pátek je den, na který se muzikanti celý týden těší a potom to roztočí tak, že se z toho dalších pár dní těžce sbírají. A posluchačstvo s nimi, takže zaplať Pánbůh, je tu pátek.

TOP 5 songů, ve kterých se zpívá o pátku TOP 5 songů, ve kterých se zpívá o pátku

Megadeth: Good Mourning / Black Friday
Řekněme si to rovnou na začátku: popěvků o tom, jak on jde v pátek zakalit, tam potká ji a pak už to nějak dopadne, je tolik, že z nich bolí hlava. Ne že by člověka hlava nemohla rozbolet i z amerických Megadeth, ale než se dobereme na konec téhle hitparády, třeba připustíte, že hlava může brnět i z horších věcí. A Dave Mustain, kytarista, hnací motor a zpěvák skupiny Megadeth, to je hrozná věc. Vzato popořádku: kytarista je to moc šikovný, umí technicky i harmonicky. Zní to fotbalově, vím. To bude tím, že mi tenhle zrzek chováním připomíná Tomáše Řepku v nejvýživnějších momentech. Super Tom se musel pakovat ze Sparty a Super Dave zase z Metalliky, v jejíchž zahajovacích formacích nastupoval. Natruc si založil Megadeth, ovládnul ho a tyranizoval nepřehlednou řadu spoluhráčů alkoholovými, drogovými a všemi možnými dalšími výstřelky. Ale to nemění nic na tom, že ač živ a kupodivu docela zdráv, patří mezi giganty. Připomínku všech černých pátků z druhého řadového alba Peace Sells... But Who's Buying z roku 1986 věnujme tiché vzpomínce na ty pěkné doby, kdy se v metlošském kotli hrozilo o sto péro.


Katy Perry: Last Friday Night (T.G.I.F.)
T.G.I.F., Thanks God It's Friday aneb jedna z mnoha variací na téma natěšenosti na páteční povyraženíčko v podání Katy Perry budiž obrázkem toho, jak moc se hudební průmysl změnil za pětadvacet let, která od sebe dělí výše dunící Megadeth a album Teenage Dream. Nemůžu se zbavit dojmu, že tenhle text vypadl z nějakého generátoru. Pozoruhodné je, že na zaškatulkování písničky Last Friday Night vypotřebovali hudební publicisté nálož termínů, která nějak neodpovídá celému tomu kolovrátku. Vybírám například indie rock, disco, Hi-NRG, dance-pop. Toliko k hudbě. Co se textu týče, dospěli nekromanti a píáristé za zády Katy Perry k názoru, že nic písničce nepomůže tak, jako nějaký ten zákaz. A tak vytvořili básničku o tom, jak se děcka na party opijí a pak si na kanapi zkouší atletické aspekty lásky. Pozor! Nezapomínejte na to, že žijeme v době, jejíž posedlost všemi druhy korektnosti zašla tak daleko, že již není cesty zpět. Last Friday Night je z textového hlediska asi tak šokující jako Šárka Vaňková. Nepopírám, že než Katy Perry, to už radši Šárku a že jsem si na ní rád přibrousil ostrovtip. Stejně tak ovšem nepopřu, že "Poslední páteční noc" vzala hitparády útokem a hned ve dvou zemích jim dost jednoznačně vévodila. Bylo to, ehm, u nás a na Slovensku. Úspěšné je to, co je... úspěšné z hlediska strategického plánování manažerů, kteří poslali muzikanty zpátky do zkušeben a převzali otěže hudebního průmyslu. Z tohoto pohledu Katy Perry mezi TOP prostě patří.


Rebecca Black: Friday
Možná by se dalo říct, že proces jakéhosi "zmarketování" hudby, který odstartovala Madonna, dotáhl k dokonalosti tým, který stvořil Rebeccu Black. Tohle patnáctileté stvoření se vyšvihlo z bezvýznamnosti, do které dřív nebo později zase zapadne, vloni, když se na YouTube objevila její písnička Friday. Rovnou říkám, že označení píseň je zavádějící. Friday je produkt a produkt je i slečna Blacková. Málokde jsem narážel na názor vyřčený o umělecké hodnotě Friday. Vcelku nikdo nehodnotí ani Rebeccu jako zpěvačku. Není proč. Melodii udrží a frázuje slušně. Anebo to za ni dělá počítač, na tom ostatně nezáleží. A přesto i Friday patnáctileté dívky, která si myslí, že žije svůj sen, patří do TOP žebříčku. "Nejhorší píseň všech dob" vidělo na YouTube 167 milionů lidí, což je fenomenální úspěch, který tým z ARK Music Factory ještě vygradoval umným využíváním potenciálu a dynamiky sociálních sítí. Rebecca Black je první superhvězdou nového druhu: virální hvězdy.


The Easybeats: Friday On My Mind
Oficiálně uznaná nejlepší australská písnička všech dob a součást tamního kulturního dědictví vyšla na desce v roce 1966. Je v ní bez hledání k nalezení všechno, co dvěma slečnám, s nimiž jsem vás měl tu pochybnou čest seznámit výše, chybí. Ty kluky to očividně baví, šlape to a je to spontání. Friday On My Mind naopak neobsahuje ani stopové množství toho, co z Perryové a Blackové odkapává. Tady nenajdete žádný kalkul. Easybeats ze sebe vyklopili písničku o tom, jaká to je otrava celý týden makat jako trouba, ale když se vezme v potaz, jak se to přes víkend roztočí s kamarády a s jedinou pravou holkou na světě, dá se to přežít. Můžeme tomu říkat třeba poselství. A je všeobecně platné. Vždyť už v roce 1967 Friday On My Mind převzali do svého repertoáru věhlasní Shadows. Následoval David Bowie, Gary Moore, Peter Frampton. Řekl bych, že to vydá za všechna srovnání a rozbory.


The Cure: Friday I'm In Love
Před dvaceti lety se dost napjatě očekávalo, jak se britští solitéři okolo autora, kytaristy a zpěváka Roberta Smithe, známí jako The Cure, vyrovnají s blitzkriegem v podání hochů, z jejichž desek se linula atmosféra nasáklá seattleskými dešti. The Cure nápor ustáli zejména proto, že se na rozdíl od jiných ani nepokusili napodobit nenapodobitelné. Proč by to taky dělali - The Cure sami zůstávají nenapodobitelní. Albem Wish to v roce 1992 dokázali. I když: rozjuchaná singlovka o tom, že je Robert Smith v pátek zamilovaný byla docela šok. V době, kdy mezi sebou Layne Staley s Kurtem Cobainem soutěžili, kdo z nich napěchuje do jednoho textu víc drog, špíny a odcizení, se Robert Smith ve Friday I'm In Love zasmál. Byla to už taková doba. Myslím, že rock vzešel od Boha, protože Jeho cesty jsou nevyzpytatelné, Pánbůh promine, že ho beru nadarmo.


Tak mě napadá, že přehlídka pátečních songů připomínala jízdu na horské dráze, kterou někdo zapomněl zastavit. A přijde mi bezvadné, že ji můžeme skončit zrovna songem o tom, že by člověk v pátek měl být zamilovaný. Pátek je tady, tak to roztočíme. Od toho tu přece pátky jsou především.

text: Ondřej Fér

 


 

cure.smith_top

zavřít