SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: John Peel (60.)

Vydáno 11.11.2012 | autor: redakce

Říká se, že organismus hektického živočicha-rockera reaguje prazvláštně. Adaptuje se na životní kvap a pokud jeho nositel zvolní tempo, paradoxně hyne. John Peel (1939-2004), legendární rozhlasový DJ, spojil odpočinek s dovolenou po inckých památkách v Peru, kde ho 25. října zabil infarkt.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: John Peel (60.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: John Peel (60.)


johnpeel1Neúnavný moderátor, propagátor nových hudebních stylů, vyhledávač talentů a sloup kariéry mnohých veličin. Jestliže třeba Howard Stern je synonymem americké rozhlasové divočiny, která ohýbá tabu a průvodní slovo sráží do suterénu vulgárního vyšilování, symbolizoval Peel v éteru spíš britskou serióznost a prapodstatu role rádiového Dje. Tedy spíš z pozadí upozorňovat na kvalitu a tím se sám profilovat. Kolik už na britské scéně působilo spíkrů a kolik jejich jmen ze sebe vysypete?

John Robert Parker Ravenscroft se narodil 30. srpna 1939 v Helswallu, co bys kamenem dohodil od Liverpoolu, kterýžto přístav si ještě pád let musel počkat na své chvíle slávy - nálet brouků byl hudbou budoucnosti. V žertu říkal, že sám přestal desky sbírat už v době, kdy si to Aldrin s Armstrongem špacírovali po Měsíci, ale přesto platil za hlavního popularizátora nových hudebních trendů - od punku přes novou vlnu až po alternativní rockové směry. Než spojil svůj život s rádiem, měl za sebou službu v britské armádě a několik let se živil jako pojišťovací agent.

johnpeel460Peel Sessions
Paradoxem je, že první rozhlasové zkušenosti sbíral v USA - v první polovině 60. let chvíli žil v Texasu, kde se upíchl na jedné dallaské stanici. Jeho britský akcent spolu s tehdejším boomem anglické muziky v USA předurčil jeho kariéru a když se v pětašedesátém vrátil domů, projevila o jeho služby zájem samotná BBC. Na vlnách jejich Radia 1 (až do své smrti byl poslední z jeho "základní sestavy") posléze zavedl své věhlasné pozdně noční pořady, zde se rovněž odehrávaly slavné "Peel Sessions".

Dal šanci Bowiemu, The Fall, Cpt. Beefheartovi a The Smiths, objevil Marka Bolana a T-Rex, výrazně se angažoval v kariéře Sex Pistols, The Clash, Undertones a Joy Division, v poslední době stál za úspěchy třeba White Stripes a dalších nekomerčních kvalit. Zachytil nástup taneční hudby a jejich subdivizí – noise, drum´n´bass a dalších. To vše v úsměvném protipólu k umělcům, které měl rád a kterým pomáhal. Sám byl totiž antitezí rockové hvězdy - vypadal spíš jako plešatící strýček než rockový fanda a přesto změnil tvář hudby v úctyhodném období téměř 40 let, od hippies a ž po house.

Vychovávala ho převážně chůva (rodiče byli často kvůli podnikání v zemědělské sféře z domova často na delší dobu pryč), pak absolvoval základku v Shrewsbury. Všechno se v jeho životě změnilo v momentě, kdy uslyšel Presleyho zpívat Heartbreak Hotel.

john_peelMr. Radiohead
Hned od začátku svých pořadů zavedl velké novum - skladby hrál v celku bez přerušování, aby si posluchači mohli písničky nahrávat. Na každé vysílání byl perfektně připravený a otevřený jakýmkoli novým stylům, o kterých byl přesvědčený, že mohou posunout pop music zase o kus dál. Když vycítil potenciál punku, bez mrknutí oka založil The Who a Hendrixe ad acta a plnil éter londýnskými a americkými punkery, později propagoval manchesterskou kytarovkovou vlnu, rap i world music, prostě vše nové a progresivní.

V soukromí žil nenápadně a v klídku v Suffolku s manželkou Sheilou a dětmi, o volných chvílích fandil milovanému liverpoolskému FC a šlapal si to světem v martenskách, ze kterých - jak říkával - nikdy nesmýval bláto z glastonburského festivalu. V roce 2001 mu byla diagnostikována cukrovka, zpřísnil dietu a poněkud zvolnil v práci.

Smrt ho zastihla, jak shora uvedena, při odpočinku na dovolené v peruánských Andách, necelé dva měsíce po oslavě 55. narozenin.

Příště: Americký jazzový bubeník Buddy Rich

text: Jan Petričko


johnpeel_top

 

zavřít