Coldplay a Nirvana nejúspěšnějšími jmény historie Last.fm

Vydáno 03.01.2013 | autor: redakce

Multifunkční hudební portál last.fm vloni oslavil 10 let od svého založení. Při té příležitosti zveřejnil statistiky nejúspěšnějších interpretů a skladeb svojí historie.

Coldplay a Nirvana nejúspěšnějšími jmény historie Last.fm Coldplay a Nirvana nejúspěšnějšími jmény historie Last.fm


Coldplay_014



































Last.fm je internetové rádio, hudební encyklopedie a systém pro doporučování hudby fungující na principu tzv. scrobblingu. To znamená získávání, přenosu a zpracování dat o přehrávaných skladbách v uživatelově přehrávači či programech jako je iTunes, Spotify nebo na mobilních a jiných zařízeních. Od roku 2002, kdy bylo uvedeno, získalo last.fm přes 40 milionů uživatelů. Ti mezi sebou mohou sdílet playlisty, vyhledávat interprety definovaných žánrů apod.

Vůbec nejúspěšnějším interpretem jsou Coldplay s více než 4,3 miliony posluchačů (listeners) a 260 milony všech jejich přehraných skladeb (srobbles). V závěsu za nimi figurují Radiohead, Red Hot Chili Peppers, The Killers a Rihanna, v první dvacítce pak dále nechybí Green Day, Muse, Lady Gaga, System of a Down, ale i The Beatles nebo Rolling Stones.

nirvana_nevermind_big





























V žebříčku skladeb dominuje Nirvana s kultovní Smells Like Teen Spirit s 1,5 milionem posluchačů a 11 miliony poslechy. Následují Oasis s Wonderwall a The Killers s Mr. Brightside. Coldplay mají v první patnáctce hned pět skladeb (Clocks, Yellow, Viva la Vida, The Scientist a Fix You). Britská hudba dominuje oběma žebříčkům.

Data zveřejněná last.fm také ukazují, jak velký vliv na aktuální popularitu mívá konec kariéry nebo smrt umělce. Například v roce 2009 se den po úmrtí Michaela Jacksona zvýšil počet přehrání jeho skladeb více než dvacetkrát.

Nejpopulárnější skladby Last.fm (2002 - 2012)

1. Smells Like Teen Spirit - Nirvana

2. Wonderwall - Oasis
3. Mr Brightside - The Killers
4. Come As You Are - Nirvana
5. Clocks - Coldplay
6. Somebody Told Me - The Killers
7. Take Me Out - Franz Ferdinand
8. Karma Police - Radiohead
9. Viva La Vida - Coldplay
10. Yellow - Coldplay

Nejpopulárnější umělci Last.fm (2002 - 2012)

1. Coldplay
2. Radiohead
3. Red Hot Chili Peppers
4. The Killers
5. Rihanna
6. Eminem
7. Nirvana
8. Kanye West
9. Muse
10. Foo Fighters

zdroj: telegraph.co.uk, last.fm, ape

zavřít