LIVE: David Koller unplugged aneb poznej písničku po osmi taktech

Vydáno 01.03.2013 | autor: redakce

David Koller přijel se svojí kapelou akusticky experimentovat do brněnského Semilassa. Splnil si tak svůj sen, oprášil repertoár pro velký návrat staré dobré Lucie a připravil na ni uši, a jak se včera ukázalo, i hlasivky věrných fanoušků.

LIVE: David Koller unplugged aneb poznej písničku po osmi taktech LIVE: David Koller unplugged aneb poznej písničku po osmi taktech


IMG_8366DAVID KOLLER
KC Semilasso, Brno
28. 2. 2013


Jádrem aktuální akustické tour jsou sice písničky Kollerbandu, natočené unplugged již v roce 2004 a vydané loni, avšak výčet projektů, na nichž se David Koller během svoji aktivní kariéry podílel, je úctyhodný a muzikant tak má při výběru repertoáru kam sáhnout. Pak existují věci, pro něž sahá hluboko, pravidelně, které všichni zbožňují i po letech a dokáží je spolu se zpěvákem nadšeně odzpívat. Ano, je to cesta do hlubin Lucie. Také na tu samozřejmě došlo a nechyběly ani kousky z Davidovy sólové tvorby.

Turné putuje po českých a moravských divadelních a jiných spíš komorních sálech. Na koncertech se sedí a tato intimnější atmosféra vyžaduje pečlivější komunikaci s publikem, což bohužel nebyla silná stránka tohoto koncertu. Prvních několik písní totiž kapela odehrála bez jediného slova, Koller se k několika vtípkům a dalším komentářům odhodlal až mnohem později. Jak sám řekl, koncert se nesl v duchu "zkoušíme, co všechno vydržíte".
Písničky byly často založené na improvizaci, činil se především klavírista Michal Nejtek a baskytarita Marek Minárik. Jinak byla v kapele jasná převaha bubeníků - za bicími a perkusemi se střídali Adam Koller s Tomášem Markem, k tomu si za bicí sestavu často sednul i sám David Koller. V akustických verzích písní dobře vyznívaly vícehlasé vokály, které tu obstarával zmíněný Tomáš Marek a od kytary Michal Pelant. Potřebovaly by však ještě trochu usadit, aby Koller s Pelantem zpívali vždy stoprocentně stejný text. Experimentovalo se i na poli stylů. Z Šroubů do hlavy se tak stala latina a na Kollerovu hádanku "poznej píseň po prvních osmi taktech" nedokázal odpovědět nikdo v sále; to když se z reggae úvodu vyklubala stařičká skladba z debutového alba Lucie Oheň. Rozletěl-li se upravený repertoár stylově po různých koutech světa, pak klavírista Nejtek zprostředkoval svým hraním výlet na jinou planetu. Předělávkami utrpěla jen Mám chuť lhát, založená na výrazných bicích, za nimiž poněkud pokulhával Koller se zpěvem.

IMG_8330






























Během prvního přídavku zazněly hity jako Amerika a Černí andělé, druhý přídavek v podobě Chci zas v tobě spát odzpívalo publikum skoro celé samo. Za necelou hodinu a půl odcházeli spokojení fanoušci domů a je jasné, že nápad s oživením Lucie padne na úrodnou půdu - po tomto unplugged turné totiž bude zcela jistě dokonale obdělána.



text: Nikola Illeová, foto: Petr Šrámek

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít