SNOWBOARĎÁCKÉ CD U REPORTU 12/06

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Free přílohou prosincového čísla REPORTU (vychází 1.12.) je CD Boardel 2, na kterém najdete prvotřídní punk a skaterock z Británie, USA, ale i Česka a Slovenska. A které že kapely budou brousit vaše prkna?

SNOWBOARĎÁCKÉ CD U REPORTU 12/06 SNOWBOARĎÁCKÉ CD U REPORTU 12/06

5th APRIL
Once Again
dříve nevydáno 

5th April vznikli, jak jinak, 5. dubna. Konkrétně roku 2003. Prošli od modelu dvě kytary + bicí přes pětičlennou sestavu až k současné podobě, která čítá čtyři lidi – Páju, Petra, Míru a Lulu. „Hrajeme melodickou kytarovou hudbu. Náš styl je ovlivněn především zahraniční tvorbou. Nesnažíme se ale někoho napodobovat, jde nám o to, abychom do každé skladby vnesli něco ze sebe,“ říkají 5th April. V nejbližší době je můžete vidět na těchto místech: 2. 12. Trutnov, 8. 12. Mariánské Lázně, 22.12. Praha (klub Vagon).
www.5th-april.com  

AIDEN
Die Romantic
z alba Nightmare Anatomy

Seattleská partička, která spojuje horrorovou gotickou image a HC/punkovou muziku. Vznikla na jaře 2003 v sestavě Jake W., Angel, Jake D., Nick a Wil. Původně pro ně bylo hraní v kapele spíš zábavou, kterou nikdo z nich nebral moc vážně, ale úspěch, který je provázel už od prvního koncertu (ten se odehrál v pizzerii a Aiden neměli připravených víc než pět písniček) je přesvědčil, že se do toho mají pořádně opřít. Kapela, pojmenovaná podle postavy z filmu Kruh, už má na kontě dvě alba a v roce 2007 o ní bude hodně slyšet v souvislosti s koncerty: v dubnu si mají dokonce zahrát v londýnské Wembley Areně! O neuvěřitelné energii jejich shows se už dvakrát přesvědčilo i publikum v naší republice.
www.aiden.org

THE AIRBAGS
Out There
z alba Broken Symphony 

The Airbags blíže představujeme v prosincovém REPORTU. Hrají tři roky. Kvartet Mike, Caps, Pete a Toothpick se měl původně jmenovat The Daylights, ale už během prvního roku existence zvítězil název The Airbags. Zdá se, že nejen to byla dobrá volba. Více si přečtěte v rubrice Fresh Energy v R 12/06.
www.theairbags.com

BULLET FOR MY VALENTINE
4 Words (To Choke Upon)
z alba The Poison

Čtyřčlenná velšská banda už je na světě sedm let. Hlásí se ke screamu a metalu (k největším vzorům patří i Metallica a Iron Maiden) a chce dělat pořádný virvál. „Nechápeme, jak můžou kapely někde tři čtvrtě hodiny stát a zpívat o blbostech. My chceme dělat show!“ tvrdí. Zlomem v jejich existenci byl rok 2004, kdy si zahráli na festivalu Download. Do té doby neznámá partička tak získala spoustu popularity. Na kontě mají zatím jediné album, The Poison, které ale vyšlo ve více verzích – ta poslední má i DVD bonus, kde uvidíte jejich nejznámější klip Hand of Blood. „Narvali jsme sto padesát lidí do sklepa a postříkali je krví jako ve filmu Blade,“ vzpomíná kapela na veselé historky z natáčení... V poslední době o sobě B.F.M.V. dali hlasitě vědět i v USA, kde jejich album úspěšně licencoval kultovní hardcore label Trustkill.
www.bulletformyvalentine1.com

CLOU
Still Running
z O.S.T. Prachy dělaj člověka

Po třískladbovém EP s příznačným názvem First vydali přelomové album Postcards a poté se stali téměř legendami domácí tvrdě-rockové scény. V přestávce mezi alby svolili Lukemo, Rae, Petrock a Štěpán k zařazení několika tracků na soundtrack k filmu Prachy dělaj člověka (recenze v R 12/06 v rubrice Biografiti). Kapela nicméně aktuálně hlásí novou etapu v dějinách své existence: „Bude ve znamení našeho nového alba. Od poloviny prosince budeme pracovat ve studiu na jeho realizaci a pokud všechno půjde tak, jak si představujeme, CD bude v regálech obchodů na přelomu března a dubna 2007,“ napsali nám Clou.
www.clouclub.com

SPITALFIELD
Secrets In Mirrors
z alba Better Than Knowing Where You Are 

Tahle chicagská parta je plná energie a emocí, ale přitom nezapomíná, že písničkám sluší melodie. Jejich nové, v pořadí už čtvrté album Better Than Knowing Where You Are vyšlo letos v říjnu a má až popové ambice. Kapela se netají tím, že by ráda pronikla do první ligy. A proč by nemohla ? Doporučujeme návštěvu jejich myspace stránky (www.myspace.com/spitalfield), kde jsou k slyšení celkem čtyři tracky a dokonce tam najdete i odkaz na stream celého alba.
www.spitalfield.net   



THE.SWITCH
Black Rose
z alba Beautiful

O the.switch jsme v posledních měsících psali hned několikrát: jednak jsme informovali o tom, že se stali semifinalisty soutěže Jack Daniel’s Music, jednak jsme je podrobně představili v listopadovém REPORTU v rubrice Fresh Energy. Zdá se, že po deseti letech tahle kapela konečně začíná mít kus místa na slunci. Nezapomeňte, že na jejich webu je stále ke stažení spousta skladeb zdarma!
www.theswitch.cz  

COMEBACK KID 
Wake The Dead
z alba Wake The Dead

Kanadská banda Comeback Kid podle svých slov vznikla za účelem „dělat rychlou a energickou muziku“. Což se jí od roku 2002 dodnes daří celkem slušně. „Každý náš koncert se okamžitě změní ve změť zpocených končetin, společného halekání zpěvných refrénů a pevného vedení muzikantskou rukou,“ tvrdí o sobě nekompromisně. První desku Turn It Around vydali v roce 2003, druhou, loňskou Wake The Dead, už točili ve větším studiu a produkoval ji slavný Bill Stevenson, bývalý člen legendárních Black Flag. Začátkem prosince se kapela dostala do Evropy na velké turné s Madball, Sick Of It All, Terror, Walls Of Jericho a Destiny Program, zahrála si ale už i na dalších kontinentech.
www.comeback-kid.com  

LANDMINE SPRING
Poison
z alba Love With Silver Spears

Jestli jste o strakonických Landmine Spring ještě neslyšeli, máte nejvyšší čas to napravit. Po deseti letech koncertní dřiny se o nich konečně začíná více mluvit a nezbývá než doufat, že během následujících měsíců kapela ještě poroste. Za úspěch vděčí kromě koncertů nabitých energií i úspěšné loňské desce Love With Silver Spears, i když zvídaví posluchači o nich vědí už déle – třeba od chvíle, kdy si zahráli se slavnými Fugazi v pražském Lucerna Music Baru. Nepropásněte je – a pokud máte čas a chuť, zajděte na ně třeba 26.1. do Litoměřic nebo 27.1. do Ústí nad Labem. www.landminespring.net

LOSTPROPHETS
Can't Stop, Gotta Date With Hate
z alba Liberation Transmission

Lostprophets bývají charakterizováni přívlastkem „alternative“, nicméně úplně nejvíc potěší milovníky emo/post-punku a nu-metalu. Je to mladá a nabušená kapela z Pontypriddu, což je předměstí velšského Cardiffu. Do povědomí se dostali v roce 2000, když se jejich rané demo objevilo na cédéčku přiloženému k časopisu Kerrang!, dalšími úspěchy bylo předskakování Pitchshifter a Linkin Park a hlavně vystoupení na slavném festivalu v Readingu. Po desce The Fake Sound of Progress kapela přišla s velmi povedeným CD Start Somethin (2004), které se dostalo do několika hitparád včetně Billboard Top 200 (33. místo). S letošním Liberation Transmission v těchto dnech podnikají velké turné po Evropě.
www.lostprophets.com  

ALBION 
January Song
dříve nevydáno

Albion je chebská kapela považovaná za výjimečnou: původně tvrdá, punková až hardcoreová muzika v nebývale bohatých a zvukově vychytaných aranžích, plus vokál od chlápka, který občas připomíná třeba Roberta Smithe z The Cure. Vycházejí ale z emocore. Band tvoří čtyřka Jára (kytara a zpěv), Koník (kytara), Pavel (basa) a Petr (bicí). Velkou chválu kritiky sklidilo jejich debutové album Synthpathy, jež vydal label Day After. „Patří k post-hardcoreovým spolkům, které ale již rezignovaly na nějaké škatulky, a podobně jako třeba táborští Sunshine kombinují ostré kytary se zvuky digitálních efektů,“ radoval se jeden z recenzentů. „Ve výsledku tak zdaleka nejsou tak tvrdí, jak by se možná od kapely, pohybující se v této komunitě, čekalo.“ Jak moc nebo málo tvrdá je novinková písnička January Song.
www.albionmusic.com

THE AUDITION
You’ve Made Us Conscious
z alba Controversy Loves Company

Pětičlenná kapela The Audition bývá popisována slovy dance-rock-pop-punk. Je z Chicaga a debutové album Controversy Loves Company jí produkoval John Naclerio, známý ze spolupráce s My Chemical Romance. „Byli jsme poprvé v opravdovém studiu, takže nás trochu trápila nervozita, ale nakonec to bylo do pohody,“ vzpomínají. Společné koncerty s Aiden či Silverstein přesvědčily publikum, že tahle banda bude možná brzy hodně slavná…
www.theauditionrocks.com  

PLUS MINUS
When I Can't Sleep
z alba Najvyšší čas

Plus Minus jsou jedinými zástupci Slovenska na Boardelu – a reprezentují ho více než dobře. Tahle bratislavská punková banda existuje už sedm let. Založili ji bývalí členové známého spolku Inekafe. Hned během prvního roku existence stihli Plus Minus vydat debutové CD s názvem 133 (obsahovalo i cover verzi hitu kapely Banket Ľudia 20. storočia, kde hostoval Richard Müller). Následovalo několik EP a vzhledem k delšímu prázdninovému pobytu kapely u protinožců i úspěchy v australské downloadové hitparádě www.mp3.com.au. Po dalších EPs, splitkách a změnách sestavy se konečně posluchači dočkali dalšího alba – vyšlo na podzim pod názvem Najvyšší čas.
www.plusminus.szm.sk  



CD BOARDEL 2 objednávejte spolu s REPORTEM 12/06 za sympatických 99 Kč na predplatne@ireport.cz nebo na tel. 377 431 105.

Ukázky z této kompilace zveřejníme v nejbližších dnech.

zavřít