SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Linda McCartney (82.)

Vydáno 13.04.2013 | autor: redakce

Když jsem poprvé slyšel zpívat s Johnem Lennonem Yoko Ono, zamrazilo mě hrůzou. Když jsem poprvé slyšel hrát Lindu McCartney ve Wings na klávesy, zážitek to byl stejně nepříjemný. Tyto partnerské hudební spolupráce však byly rozdílného původu. Yoko se Johnovi do kapely víceméně vecpala - Lindu za klávesy postavil sám Paul.

 

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Linda McCartney (82.) SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Linda McCartney (82.)

linda2PLATINOVÁ BLONDÝNKA
Linda Louise Eastman se narodila 24. září 1941 ve Scardale, stát New York. Sama o sobě říkala, že byla neposedné dítě. Otec ji nutil do klavíru, ale jako většina dětí, které jsou do něčeho nuceny, ho příliš nezkrotila. Pedant, absolvent Harvardu, chtěl také, aby dcera šla v jeho právnických stopách. Opět nic. Ročenka střední školy si na ni pamatuje pouze jako na "platinovou blondýnku, která má chuť na chlapy." Univerzitu v Denveru zanedlouho opustila a provdala se za Boba See, kterému porodila dceru Heather. Krátké, ani ne roční manželství, bylo rychle rozvedeno. V tomto období startuje Lindina strmá dráha vzhůru - staví se na vlastní nohy. Studuje fotografování. Dostává se do New Yorku, kde nastupuje jako fotografka do předního amerického časopisu Town & Country. Začíná se stýkat s umělci, potkává zajímavé lidi. Jejím entré do oblasti hudební fotografie nejsou nikdo menší než Rolling Stones. Snímky měly úspěch. Následují proto další kolekce: Jimi Hendrix, The Doors, Bob Dylan, The Grateful Dead... Beatles. Stává se neoficiální dvorní fotografkou ve slavném Shea Stadiu. Říkalo se o ní, že je nejkrásnější rocková fotografka. Má známosti s Ericem Burdonem, Stevem Winwoodem, Alem Kooperem, Timem Buckleyem.

Linda byla fanouškem Beatles a mužem číslo jedna jejího zájmu byl Lennon, ale jen do té doby, než ho poznala osobně. Po rozhovoru s Johnem přesunuje svůj zájem na Paula. Ten má ale v té době již asi pětiletou známost s úspěšnou londýnskou herečkou Jane Asher, o které se tvrdí, že je jeho jedinou životní láskou. Přesto - podařilo se. Své kamarádce zakrátko posílá pohlednici s textem "Sbalila jsem Beatla!". Zlí jazykové tvrdí, že ho uhnala, ale pravda je i to, že jejím trumfem byla vize šťastné rodiny. 11. Března 1969 se Paul a Linda berou. Pouhých osm dní před svatbou Johna a Yoko. Červen téhož roku se ovšem stává noční můrou pro většinu rockových fandů - Beatles se rozpadají.

linda1NA KŘÍDLECH
První opravdovou zkušenost s muzikou získává Linda v Beatlesovském šlágru Let It Be, kde s Mary Hopkin zpívá vokály. Regulérním vstupem na tuto půdu je pak v roce 1970 nahrávání první Paulovy sólové desky s výmluvným názvem McCartney. Zpívá opět vokály. Následují další McCartneyho projekty. V roce 1971 vychází album RAM, u šesti písní je uvedeno autorství Paul & Linda McCartney. Album ale není tak úspěšné, jak si autoři představovali. Jedním ze spoluhráčů byl i David Spinoza, který Lindinu účast na projektu hodnotí takto: "Myslím, že zpívá hezky - jako každá holka, která chodila na střední škole do pěveckého kroužku." V té době Paul pociťuje potřebu stabilní skupiny: Denny Siewell - bicí, Denny Lain - kytara, Linda McCartney - klávesy, Paul McCartney - basa. Wings byli na světě.

Linda původně nechtěla být členkou kapely, chtěla být součástí Wings jako fotografka, neuměla totiž hrát a jediné, co mohla kapele nabídnout, byla snaha zavděčit se manželovi a touha po úspěchu. Hlavním důvodem, proč se stala členkou kapely, byla Paulova "potřeba" mít ji stále u sebe. Kdyby byl namísto kapelníka šéfem kuchyně, postavil by ji na stejně čestné místo ke sporáku, i kdyby neuměla uvařit ani čaj. S odstupem čas sám prohlásil: "Zapojit Lindu do kapely mělo stejný význam jako jí říct: 'Chtěla by sis zahrát tenis s Björnem Borgem?' "

Linda-linda-mccartney-16566596-276-465První LP Wild Life je přijato velmi chladně. Následuje singl Give Ireland Back ToThe Irish - tato protianglikánská balada byla posléze v BBC zakázána. V roce 1972 již dobře sehraní Wings vyrážejí na turné po Anglii a Francii. Linda zažívá první úspěch. Přicházejí ale i průšvihy - drogy. Ještě před svatbou se totiž ukázalo, že mezi Lindiny neřesti patří marihuana. Když se na poslední chvíli (na letišti) při cestě do New Yorku, zeptal tehdejší ředitel Apple Kass Paula, zda má v kufru něco, co by mohlo způsobit problémy, zavrtěl hlavou. "A ty?", zeptal se Lindy. Byla překvapivě klidná, když mu oznámila, že "pár kilo". V letištní hale strčili tašku pod jedno ze sedadel a prošli kontrolou. Lindě se pak podařilo proklouznout zpět a dostat svůj "poklad" do letadla. Na šňůře Wings po Švédsku si nechávali posílat z Londýna hašiš každý den poštou. Když policie drogu objevila, dostali u soudu pokutu tisíc liber. "Kouříme trávu a líbí se nám to, nehodláme kvůli tomu měnit styl života", prohlásil Paul. Zkoušejí LSD, koketují i s heroinem. V příštích osmnácti letech je takových nepříjemností ještě několik. Největší v Japonsku: v lednu 1980 přistáli Wings v Tokiu. Na letišti cvakají fotoaparáty. Když Paula celník u přepážky žádá o předložení zavazadel, odpovídá: "Jasně." Linda ale najednou vypadá vyplašeně. V jejím malém kufříku je totiž sáček, který obsahuje několik uncí - na první pohled kvalitní - trávy. Paul gentlemansky označuje zavazadlo za své. Důstojník celní správy ho nechává okamžitě zatknout. Propuštěn je po devíti dnech. Turné je zrušeno a McCartney musí nahradit vzniklou škodu dvě stě tisíc liber! Právníci ho stojí sto tisíc na nutných nákladech a deset tisíc denně uhrazení pobytu. "Kouřil jsem trávu jedenáct let, ale už se jí ani nedotknu", prohlásil následně Paul.

COUNTRY ROMANCE
Linda byla silná osobnost a milující manželka, bez ní by Paul asi nikdy nedosáhl toho, co dokázal. Pomohla mu totiž zvládnout období, kdy byl modlou milionů a potřeboval únik, soukromí a cit. Uznávala manželovu autoritu, ale pomalu si ho předělávala k obrazu svému. McCartneyho známí tvrdí, že z něj udělala venkovana, ale to on nikdy nebyl. Linda často vzpomínala, jak přestali jíst maso. "Jednou při obědě jsme se z okna dívali na naše jehňata, jak vesele dovádějí na louce. Pak jsme se podívali do našich talířů a uvědomili jsme si, že jíme nohu zvířete, které si ještě nedávno také bezstarostně hrálo. Podívali jsme se na sebe a řekli: 'Máme je rádi, proč je vlastně jíme?' To bylo naposledy, co jsme jedli maso." O Vánocích dělala Linda krocana z makarónů. "Byl jako opravdový," chlubil se jednou Paul. Byla známou ochranářskou zvířat. Z RSPCA (uznávaný spolek na ochranu zvířat) jí často volali, zda by k sobě nějaké opuštěné nevzala. Pokud to nebyl dravec, většinou souhlasila.

Žít a hrát s McCartneyovými nebylo úplně jednoduché. Denny Lain k tomu řekl: "Po deseti letech hraní s Paulem a Lindou by bylo hezké cítit, že člověk pracoval s nimi a ne jenom pro ně!" Výraz diskografie nevystihuje v Lindině případě přesně pravý obsah tohoto slova, lépe vypadá přehled nosičů, na kterých můžete Lindu slyšet, nebo na kterých se podílela třeba jen radou. Tady je. LP: Let it Be, Paul McCartney, RAM, Wild Life, Red Rose Speed Way, Band On The Run, Tug Of War, Flowers In The Dirt, Venus And Mars, Wings At The Speed Of Sound, Wings Over America, London Town, Back To Egg, McCartney II, Press To Play, Flaming Pie. SP: Hi, Hi, Hi; Give Ireland Back To The Irish.

LindaMcCartneyZÁKEŘNÝ ÚDER
Splnění svého velkého snu se ale již Linda nedožila. Vlastní šestnáctiskladbové album, které spolu s Paulem a synem Jamesem natočila, vyšlo až po její smrti. Sama pro něj složila třináct písní, které také nazpívala. Její manžel nahrál všechny nástroje, kromě kytary, kterou měl na starosti právě James.

Linda zemřela ve svých šestapadesáti letech 17. dubna 1998 v Kalifornii. Skončil tak život žádoucí platinové blondýnky, ženy s vysokými uměleckými ambicemi, ženy, která stála vždy na Paulově straně, matky čtyř dětí, silné osobnosti, bohaté lady, venkovanky, která v životním stylu přešla od flirtu a drog až po vegetariánství, ochranu zvířat a charitu - prostě paní McCartney. Podlehla té nejzákeřnější chorobě. Rakovina prsu později zasáhla i játra a další orgány. Paul svým přátelům oznámil smrt své manželky až den a půl poté. Na pohřbu v londýnském kostele sv. Martina si poprvé po téměř třiceti letech veřejně zazpívali zbylí členové Beatles - Ringo Starr, George Harrison a Paul McCartney. Spolu. Rozloučit se přišli také Peter Gabriel, Sting, Elton John, Pete Townshend a další. McCartney u této příležitosti vyzval lidi, aby mu neposílali smuteční květiny a raději věnovali peníze na výzkum boje s rakovinou. Na Lindino přání byl popel rozptýlen nad jejich pozemkem.

V příštím díle: Darell Sweet, bubeník hardrockerů Nazareth

text: František Kovač st.

zavřít