LIVE: Astronautalis, blázinec, makarony a špinavé ponožky

Vydáno 02.05.2013 | autor: redakce

Kdo to je ten Astronautalis? A kde se pořád bere v České republice? Tenhle americký indie rapper z Minnesoty, civilním jménem Andy Bothwell, byl v Praze podruhé (zato v Česku už odehrál dobrých 20 koncertů). Ze strahovské Sedmičky se přesunul rovnou do Lucerna Music Baru a nenechal se zaskočit.

LIVE: Astronautalis, blázinec, makarony a špinavé ponožky LIVE: Astronautalis, blázinec, makarony a špinavé ponožky

DSC 4780 astronautalisASTRONAUTALIS
Lucerna Music Bar, Praha
1. 5. 2013

Dvaatřicetiletý Andy má za sebou čtyři desky, z nichž až druhé dvě začaly zaznamenávat úspěch. Na proražení do první ligy však stále ještě čeká, a tak se obvykle (a to i v USA) pohybuje spíš v klubech velikosti Chapeau Roughe než v Lucerna Music Baru. Přesto ho velké pódium nezaskočilo, ba naopak, létal ze strany na stranu, skákal, potil se. A do vystoupení dal obrovské množství energie.

Astronautalis si tentokrát přivezl bubeníka a kytaristu a bylo víc než zjevné, že i on si je vědom, že tahle poloha mu svědčí nejlíp. Na pódiu se všichni usmívali, Andy mluvil velcie velice vřele a pokorně přiznával, jak je nadšený z tolika lidí. Tentokrát to opravdu nebyla fráze a bylo vidět, že to myslí upřímně. Vždyť v několika svých písních dokonce zpívá o naší kotlině a zážitcích z ní!


DSC 4782 astronautalisDSC 4789 astronautalis















Vrcholem koncertu - tedy kromě hitovky The River, The Woods, kterou se nebál spustit hned na začátku - byl (na jeho koncertech již tradiční moment), kdy vyzval publikum, aby mu dalo několik slov s tím, že na místě předvede freestyle rap na daná slova. Andy dokázal, že je stále nesmírně schopný i v téhle disciplíně - smysluplně zaimprovizovat na slova "blázinec, makarony, špinavé ponožky, motýli, skvělé tetování a romantický příběh"? Klobouk dolů. Akorát škoda, že Andyho potkal osud né nepodobný osudu Mikea Skinnera z The Streets při vystoupení na Rock for People - byl vtipný, promlouval k publiku, nenuceně a zábavně, navazoval na svoje krásné a především uvěřitelné texty, ale v publiku mu téměř nikdo nerozuměl. Ach ta naše angličtina.


Asi jedinou vadou koncertu bylo, že ke konci už písničky trochu splývaly dohromady, ale tenhle pocit naštěstí začal až tři skladby před koncem. Navíc se hoši na pódiu, asi samou radostí z tak velkého koncertu (nebo v tom hrála roli láhev Jima Beama, kterou borci úspěšně zlomili?) v přídavku hodně rozjeli, začali hrát dost "zprdele" a bylo po výkonu. Andy už jen tak vykřikoval, bubeník utíkal, kytarista dělal rámus a písničky se v tom celém ztratily. Což byla škoda především u předposlední Secret On Our Lips, jež by si kvůli své intimitě zasloužila pozornější výkon. Nicméně lidem to nijak zvlášť nevadilo, většina osazenstva se vezla na party vlně s kapelou, tak co.

DSC 4794 astronautalis


























Astronautalisův největší hit Trouble Hunters má na YouTube slabých 250 000 views a facebooková fanpage něco přes 30 tisíc lajků, což věru není mnoho. Člověk se pak nemůže nezeptat, jak se to přihodí, že na něj v Praze přijde 400 lidí? Zjevně jsme tu měli šikovného českého promotéra, který měl dobrý nápad přitáhnout interpreta, co se lidem bude líbit. A vytvořil tak hype kolem "slavného amerického indie rappera", která ovšem bují především u nás.

Dle svých vlastních slov by Astronautalis nikdy neodehrál větší koncert než včera. Přejme mu, aby ho nepotkal stejný osud jako třeba IAMX. Aby jeho sláva přesáhla Prahu, Brno a Tábor a on mohl jezdit i jinam než sem. Třeba do Velké Británie, tam by se svým civilním projevem mohl udělat kariéru.





text: Martyn Starý, foto: Vojta Florian

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít