TOP 7 písní o dětech a dětství

Vydáno 01.06.2013 | autor: redakce

Děti a dětství se objevují v hudbě poměrně často. Toto téma se u spousty slavných písní vyskytuje i v trochu přeneseném slova smyslu (Children of the Revolution T.Rex nebo Sweet Child o' Mine Guns'n'Roses). Nás budou zajímat ty písně, v nichž hrají opravdu hlavní úlohu děti a všechno okolo nich. A ačkoliv je Mezinárodní den dětí obvykle dnem radosti, děti v našem žebříčku to rozhodně nemají lehké...

TOP 7 písní o dětech a dětství TOP 7 písní o dětech a dětství

7. Pearl Jam - Jeremy
Jedna z předních grungeových kapel v čele s charismatickým Eddiem Vedderem v roce 1991 natočila výbornou desku Ten. Píseň Jeremy o jakémsi chlapci vypráví příběh, který byl převzatý z novinových zpráv. Je o tom, jak se patnáctiletý student střední školy Jeremy Wade Delle z Texasu zastřelil přede všemi svými spolužáky na hodině angličtiny. Vedder sám něco podpobného zažil, znal kluka, který ve škole během vyučování několikrát vystřelil. Děti a zbraně jsou rozhodně tématem mnoha písní, Jeremy je mezi nimi ale unikátní hlavně svým pokusem chlapcovu situaci analyzovat a pochopit a odkrýt tak i některé hrůzy, které těmto tragédiím předchází a o kterých se mlčí.

 

6. Manic Street Preachers - If You Tolerate This Your Children Will Be Next
Manic Street Preachers jsou jako politická kapela všeobecně známí a rozhodně nemají problém říct (a kázat) věci, které si myslí. Konkrétně tato jejich nesmrtelná a možná nejslavnější píseň v kariéře si vzala na mušku okolnosti, průběh a následky občanské války ve Španělsku v 30. letech minulého století. Zajímavostí je, že titul je převzatý z nápisu na republikánském dobového plakátu útočícího na nacionalisty. Na něm je sugestivní fotografie zabitého dítěte, kterému nad hlavou létají bombardéry. Takhle tedy vidí děti Manic Street Preachers - jako symbol nevinnosti a křehké budoucnosti, o kterou musíme pečovat, protože je v ohrožení. Výsledek zmíněné války připomínat nemusíme.

 

5. KoRn - Daddy
Děti a potažmo vztahy v rodinách obecně jsou u Korn neuvěřitelně frekventovaným námětem nejen textů, ale i videoklipů či coverů alb. Jenže nic není růžové, dětství je u KoRn plné bolesti a zdrojem traumat a vztahy s rodiči jsou pokřivené a nemocné. Nejčastěji pak kapela tematizuje problém a důsledky zneužívání dětí. Třeba na legendární desce Issues najdeme hned několik skladeb, v rámci nichž dochází k sugestivním zpovědím a svědectvím o sexuálním obtěžování. Jonathan Davis se tak nejspíš vyrovnával se svou autobiografickou zkušeností, která tak zásadně poznamenala tvorbu KoRn. A ta se možná i díky tomu stala pro mladou generaci symbolem, který nabízel útěchu.

 

4. Eric Clapton - Tears in Heaven
Jiný příběh se skrývá za Tears in Heaven. Říká se, že není nic horšího, než když rodič přežije vlastní dítě - Ericu Claptonovi se to stalo, jeho čtyřletý syn Conor vypadl v roce 1991 z okna a zemřel. Neschopnost se vyrovnat s tak obrovskou tragédií a ztrátou pak inspirovala jednu z nejslavnějších balad na světě. Na té spolupracoval s muzikantem Willem Jenningsem a proslavila se i díky americkému filmu o drogové závislosti Opojení. Jennings vzpomíná: "Tahle píseň je tak osobní a smutná, že práce na ní byla pro mě jako pro skladatele jedinečná." Clapton pak jednu dobu píseň odmítal hrát na řadě svých koncertů, protože se mu údajně povedlo částečně se ztrátou vyrovnat a nechtěl si ji připomínat. Do repertoáru skladbu ale po čase zase vrátil.

 

3. The Offspring - The Kids Aren't Alright
Tato skladba pochází z pátého alba The Offspring Americana, které je dodnes biblí punkrocku. Její název je narážkou na skladbu The Kids Are Alright od The Who z roku 1965 a to, co se touto aluzí kalifornská kapela asi snaží říct, netřeba vysvětlovat. Píseň se sice nestala takovou odrhovačkou jako jiné singly z Americany, oblíbenou písní, kterou si naštvaní dospívající pustí na plné pecky hned poté, co třísknou dveřmi od pokoje, asi zůstává dodnes. Děti The Offspring pochází z nudných amerických předměstí, rozvrácených rodin a čelí realitě ještě dřív, než vůbec začnou mít dětské iluze a sny. Kratochvíli pak můžou najít leda tak v punkových kytarách a klukovském výtržnictví.

 

2. MGMT - Kids
Druhé místo bude lehkým odlehčením našeho depresivního žebříčku, i když i tady půjde spíš o černý humor, než o veselou oslavu Dne dětí. Kids je hitovkou z debutového alba Oracular Spectacular z roku 2008. Chytlavá synth rocková písnička se stala podkladem mnohých reklam a uslyšíme ji třeba ve videohře. V textu je zde role dítěte v podstatě nezatížená žádnými pesimistickými příběhy či přesahy, jde spíš o bezstarostné a veskrze naivní popěvky, které v sobě nesou možná tak svědectví o tom, jak vidí děti parta mladých kluků. Ale ani u MGMT nezůstane jedno oko suché. Tím, kdo to schytal tentokrát, je ale hlavně roztomilý chlapeček ve videoklipu Raye Tintoriho.

 

1. Pink Floyd - Another Brick in the Wall, part 2
Jestli někdo výborně umělecky a nadčasově zpracoval hrůzy a traumata dětství (potažmo celého života), jsou to Pink Floyd. Jejich konceptuální deska The Wall shrnula v podstatě bez rezervy všechny ty základní negativní a ničivé zážitky dětských let, které se jen na lidské osobnosti mohou podepsat. Od smrti otce přes fixaci na matku až po ponižování a zesměšňování zakomplexovanými učiteli ve škole. Another Brick in the Wall je hymnou vzpoury nejen proti těm, kteří nás všechny někdy nutili dojídat odporné obědy ve školních jídelnách, je vzpourou proti všem učitelským autoritám, kteří využívají své domnělé nadvlády a moci nad dětmi.

 

P.S. Máte svůj oblíbený song s dětskou tématikou? Napište nám do komentářů.

 

text: Lucie Malá {vypnoutlink:Lucie,Pink}

 


Nirvana-Nevermind 1992

 

zavřít