Pražským hradem v létě zazní Taj Mahal, Regina Spektor i Glen Hansard

Vydáno 25.06.2013 | autor: redakce

Bohatý hudební program plánuje přes letní prázdniny Pražský Hrad. Na seznamu je jak vážná hudba ve Španělském sále, tak varhanní večery v katedrále sv. Víta. Největším tahákem jsou pak tři koncerty na Terase jízdárny Pražského hradu: Regina Spektor, Taj Mahal a Glen Hansard.

Pražským hradem v létě zazní Taj Mahal, Regina Spektor i Glen Hansard Pražským hradem v létě zazní Taj Mahal, Regina Spektor i Glen Hansard

kultura na hrade glen regina tajKultura na Hradě: Taj Mahal, Regina Spektor, Glen Hansard

První vystoupení je naplánováno na 23. července, kdy okolím Hradu bude znít blues, jazz i africké rytmy. Skladatel a multiinstrumentalista Taj Mahal začal svou kariéru již v šedesátých letech, kdy po tříletém trvání R&B kapely The Elektras s několika hudebníky včetně kytaristy Ry Coodera založil skupinu Rising Sons. Ve svých 72 letech má na svém kontě nespočet alb, spolupráci s Ericem Claptonem i album Americana inspirované hudbou Antonína Dvořáka. Na aktuálním turné vystupuje ve společnosti dvou hudebníků a skladby hraje jak z rané tvorby, tak ty novější.

Druhým koncertem bude 13. srpna vystoupení americké písničkářky Reginy Spektor. Půjde o její první samostatné vystoupení u nás - zatím se stihla představit pouze před třemi lety pouze na festivalu v Ostravě. Svůj debut 11:11 vydala na svůj náklad již v roce 2001 a až po třetím albu Societ Kitsch podepsala smlouvu s nahrávací společností. Zatím poslední deska vyšla loni pod názvem What We Saw From The Chlap Seats. Vzhledem k tomu, že v předprodejní síti jsou již lístky vyprodány, jejímu názvu tak úplně zpěvačka nedostojí a lze očekávat, že po nich bude ještě velká sháňka.

O týden později, přesně 20. srpna na Terase zahraje Česku dobře známý Glen Hansard, jehož doplní doprovodná kapela utvořená z členů domovské formace The Frames a smyčcové a dechové sekce. V České republice koncertoval naposledy loni na podzim, kdy v Divadle Archa představil rovněž za doprovodu speciálních hostů svou poslední desku Rhythm & Repose. To je vůbec první sólové album tohoto irského písničkáře, lze tedy očekávat, že bude tvořit základ celému vystoupení.

Vstupenky na koncerty můžete zakoupit v předprodejní síti Ticketpro nebo v Informačním středisku na II. nádvoří Pražského hradu. Všechny vstupenky jsou k sezení, sedadla nejsou číslovaná. Podrobnější informace na www.kulturanahrade.cz.

Ondřej Bambas, foto: Kultura na Hradě (facebook)

zavřít