RECENZE: Na vážno s Prago Union - je zas lyrik epic?

Vydáno 29.07.2013 | autor: redakce

Po jednosměrně zaměřeném experimentu s paletou barev na desce V barvách se duo Kato-Maro společně s rozrůstající se partou muzikantů sdružených pod Prago Union vracejí opět k polytematickému albu. Povedlo se na nové nahrávce přeskočit další vyšší laťku?

RECENZE: Na vážno s Prago Union - je zas lyrik epic? RECENZE: Na vážno s Prago Union - je zas lyrik epic?

prago union vazna hudba 2013 cover premekponahly nahledPRAGO UNION
VÁŽNÁ HUDBA
EMI
21 trax / 68:00

Tracklist: Jessli dovolíte..., Naodpis, Rapvi3m, Spíš ne, Beat navíc I, Kata-rze, Recept, Situace (Sekerou okna neumyješ), Klobouk dolu, G.P.S. (Gde'Pa'Si), Maro-Tse-Tung, Ona mi, tsunami, Taková doba, Záložka, Kramle, Beat navíc II, Konec stop, Rolák, Kdo z koho, Beat navíc III, Otázky?

Ano a to jednoznačně a s grácií, jakou se nemůže pyšnit nikdo jiný. Vážná hudba totiž od začátku do konce nemá ambici touhy po dokonalosti, s jakou se potýkal dlouho odkládaný Dezorient Express. Na novinku se nečekalo dlouhých pět let, deska prostě měla svůj vyměřený čas a její vydání chtělo udržet tempo posledních let, které je v případě Prago Union šibeniční - kapela koncertuje prakticky neustále od vydání zmíněného alba v roce 2010; od podzimu téhož roku i v podobě živé kapely, s níž dnes koncerty převládají. Díky tomu odpadla těžkopádnost a novinka je tématicky a především stravitelností textu různorodá a daleko snázeji stravitelná, aniž by ale ztrácelo cokoliv z nezaměnitelného kouzla Katova poetismu. Lehkost navíc zajišťuje i dobré poskládání celkem jednadvaceti skladeb, z nichž tři jsou odlehčenými instrumentálními díly, jež dají odpočinout mozkovým závitům posluchače.

Zlepšení je cítit i po hudební stránce. U Katových beatů je znát progres i snaha naslouchat muzikantům v kapele. Do party jejich tvořitelů přibyl silný hráč - Ondřej Žatkuliak, zvukový mistr a jeden z prvních, kdo se v našich končinách snažili o živý hip-hop. Vrcholem této spolupráce je duel beatů v skladbě Kramle, kterážto je díky autorství obou rozdělena do dvou různorodých celků. Přitom budování atmosféry v hudební složce je, pakliže máte silné a posluchačsky náročné texty, nesmírně důležité. Nebylo-li by hravé hudby, upadl by mozek do monotónnosti a těžko by dokázal vnímat básnické obraty, jež jsou Katovi vlastní.

Že jsou texty opět o třídu jinde než zbytek naší scény, krásně ilustrují ty skladby, jež rapper věnuje svým věčným trablům. Těžko najdete někoho jiného, kdo ve své písni potřetí vypráví zase ten samý příběh, ty stejné přítěže a přesto to opět podá jinak, najde nová slovní spojení a "mnohasmysly" tak, aby to do sebe perfektně zapadalo. Posun je znát i v občasném zabroušení do filozofičtějších témat, jež dříve neměly takový prostor.

Jednadvacet skladeb je vskutku hodně a mezi nimi lze nalézt jak výše zmíněné klasiky, tak i skladby s náběhem na hitovost a chytlavost refrénu. Kato si konečně perfektně uvědomuje, kdy je možné tlačit na pilu a kdy do zpěvného refrénu přidat lehce zapamatovatelný text, který příběh okolo dobře vystihuje. Nejlíp se to asi podařilo v Ona mi, tsunami.

Kromě stálého hosta na deskách Jardy Helešice dostal rozumný prostor i ansámbl z Champion Sound / Livě bandu, jinak doprovodné to kapele a jako hosté se (kupodivu příjemně nevtíravě a rozumně decentně) objevují Roman Holý a Matěj Ruppert v jednom z vrcholů alba, zdánlivě monotematickém Receptu. Prvně jmenovaný navíc v Beatu navíc I zvládl svým hlasem vzdát poctu aktuálně nejúspěšnějšímu francouzskému projektu C2C v takové malé reminiscenci na jejich B.E.A.T.

Díky naprosté kontinuitě hraní má posluchač prakticky okamžitě po vydání desky možnost porovnat studiové kousky s jejich živou podobou (v srpnu např. v Praze na Džbáně, na festivalu Šumava Rocks v Sušici či navíc s dechovou sekcí zvanou Krotitelé dechů na Hip Hop Kempu) a ověřit si tak, že téhle partě záleží na zvuku i při živém hraní.

BEST TRAX: Recept, Beat Navíc I, Rapvi3m, Kramle
ZKUS TAKY: C2C - TETR4, Nás Všech - Nás Všech EP, Honza Peroutka - Klukovina

Viktor Mašát
7/7


0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít