Zemřel J.J. Cale, autor Claptonova hitu Cocaine

Vydáno 29.07.2013 | autor: redakce

Ve věku nedožitých 75 let zemřel v kalifornské nemocnici kytarista, zpěvák a skladatel  J.J. Cale. Skonal v pátek 26. července na infarkt. Mezi jeho nejslavnější zářezy patří skladby Cocaine nebo After Midnight.

Zemřel J.J. Cale, autor Claptonova hitu Cocaine Zemřel J.J. Cale, autor Claptonova hitu Cocaine

JJ CALE

Cenou Grammy oceněný umělec byl považován za zakladatele směru zvaného Tulsa Sound, který čerpal z blues, country, rockabilly a jazzu. Jeho největším hitem byla skladba Crazy Mama. Opravdovou slávu a trvalé místo v historii populární hudby získal až jako autor hitů, jež později proslavili interpreti jako Eric Clapton, Carlos Santana, Lynyrd Skynyrd a Tom Petty.

Právě Clapton, jenž později předělal některé jeho skladby (např. Travelin Light, I'll Make Love to You Anytime nebo Cocaine), jej označil za jednoho z nejdůležitějších umělců posledních třech desetiletí. Přes ohromný respekt v hudební branži však Cale nedosáhl úspěchu jako muzikant. "V podstatě jsem jenom kytarista, který přišel na to, že hrou na kytaru by si nevydělal ani na oběd, tak jsem začal psát skladby, což je mnohem výnosnější byznys," tvrdil o sobě Cale.

guardian.co.uk, ape

zavřít