RECENZE: Dan Bárta udržuje laťku kvality vysoko

Vydáno 25.11.2013 | autor: Daniel Maršalík

Maratonika je název čtvrté studiové desky Dana Bárty a jeho kapely Illustratosphera. Album disponuje stejnou poetikou jako předchozí počiny a laťku kvality udržuje stále hodně vysoko, přesto zpěvák poněkud stagnuje.

RECENZE: Dan Bárta udržuje laťku kvality vysoko RECENZE: Dan Bárta udržuje laťku kvality vysoko

Maratonika bookletDAN BÁRTA & Illustratosphere
MARATONIKA
Supraphon
9 trax / 39:39 min

Tracklist: Dokud se někdo dívá, Languages, Romantik Lyrik, Maratonika, Denně, Pruhy III, Oblaka dobra, B´Artagnan, Opýšeme inaší

První poslech Maratoniky může trochu vyděsit a nesoustředěné posluchače odradit. Otvírákem je rozháraná Dokud se někdo dívá a hned za ní následuje nejméně líbivá Languages, která jasně dokazuje, že čeština Danovi sedne víc. Potvrzuje to i další anglicky zpívaná skladba (Maratonika). V první části tak více zaujmou instrumentální výkony jednotlivých členů Illustratosphery, zejména v písni Romantik Lyrik.

Zásadní změna nastává u tracku číslo pět (Denně), který odstartuje harmoničtější a popovější polovinu alba. Ta přináší více energie a melodií, které stojí hlavně na charismatickém zpěvákově hlasu. Na desce je vokálu celkově přenechán velký prostor a nutno říct, že některé skladby by bez Dana mohly být označeny jako výtahová muzika. Singlové ambice má především písnička B'Artagnan, které dominuje latinskoamerická rytmika. Dávné doby kapely Alice připomene nahrávka Pruhy III, kterou Bárta zpívá podobně jako kdysi rockové balady jeho někdejší domovské skupiny. 

Na Maratonice pokračuje Bártovo hledání ideálního spojení vkusného popu a jazzového hraní. Celkový dojem je uspokojivý, ale je patrné, že ani v roce 2013 nejsou členové Illustratosphery dokonalými skladateli, natož hitmakery. Jejich kvality spočívají v dokonalém zvládnutí svých nástrojů, a to jak ve studiu tak na koncertních pódiích.

BEST TRAX: Denně, B'Artagnan, Opýšeme inaší
ZKUS TAKY: Lenka Dusilová - Baromantika, Jana Kirschner - Moruša bielá, Eggnoise - 4

Daniel Maršalík
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít