RECENZE: Lenny podruhé. Dospělejší a ostřejší

Vydáno 29.12.2013 | autor: redakce

Je to teprve půl roku, co Lenny nakročila do hudebního světa a ukázala se veřejnosti. S příjmením Filipová už od začátku horlivě dokazuje, že není jen dalším protekčním dítkem. Sotva po pár měsícíh od debutového EP to opět připomíná další kolekcí s názvem Fighter.

RECENZE: Lenny podruhé. Dospělejší a ostřejší RECENZE: Lenny podruhé. Dospělejší a ostřejší

Lenny fighter COVLENNY
FIGHTER
Universal Music
5 trax / 17:20 min

Tracklist: My Bones, Fighter, I'm Ready, Letter To You, Am I Wrong?

První EP pojmenované jednoduše Lenny bylo přijato velmi kladně. Dvacetiletá muzikantka začala zářit v rozhovorech a příležitostně i na podiu. Vrhla se na studium skladby v Londýně, ocitla se v nominacích na Objev roku ve Slavíkovi a vypustila do éteru dva klipy. Komerční úspěch zaznamenala hlavně lehce prvoplánová hitovka All My Love. Ostatní songy na debutu skrývaly ten větší poklad: holku za piánem s úžasným chraplákem a velkým talentem. A Fighter věnuje víc prostoru právě téhle Lenny. Té, co umí zahrát i s emocemi.

Nahrávka o pěti kouscích nese tři melodie, které už svět zná. Covery I'm Ready Bryana Adamse a Am I Wrong (Keb'Mo') zabalené v pianu dostávají docela jiný rozměr. Trochu méně objevná je skladba Letter To You, která se objevila už na debutovém EP. Fighter jí nabízí v live verzi, ale potenciál silné citovky zůstal trochu nevyužitý. Naplno se tak Lenny ukazuje jen dvěma kousky. V popové My Bones a emotivní, perfektně gradujcí a atmosférou nabité Fighter. Právě tato skladba je důkazním materiálem, že tahle slečna roste ve velkou muzikantku.

Skoro jako kdyby tyhle dvě nahrávky nedělil pouhý půlrok. Mnohem dospělejší Lenny zapracovala na textové stránce svých autorských songů. Teenagerská vyznání zamilovanosti za klapkami klavíru jsou pryč, přichází interní zpovědi, kterým lze i uvěřit. Angličtina ztratila hrubé hrany a získala na přirozenosti. Hrubost ale nepostrádá zpěvaččin hlas. Zpěvačka dokonce místy přitvrzuje. Vybroušené ostří začíná nabírat na hloubce a stává se nosným úspěchem skladeb pro lehce náročnějšího posluchače, který má rád vážnější tón s trochou té romantické linky.

Lenny pravděpodobně davové šílenství nevyvolá a ikonou mainstreamu v tuzemském rybníčku se asi taky nestane. Ale díky svému debutovému EP a novince Fighter bude její dlouhohrající deska, kterou fanoušci očekávají v první polovině roku, ostře sledovaným činem. Zatím to vypadá, že by totiž mohla být hodně dobrá!

BEST TRAX: Fighter
ZKUS TAKY: Birdy - Fire Within, Ellie Goulding - Halcyon Days, Tegan and Sara - Hearthrob

Martina Černá
6/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít