Probuďte ve vašem dítěti zvíře, vzkazuje Sto zvířat a zve na křest alba

Vydáno 30.01.2014 | autor: redakce

Sto zvířat vydalo koncem roku album pro děti Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách. Nahrávku pokřtí na koncertech v Liberci, Praze, Plzni a Brně, kde kapela předvede kompletní album doplněné o pár starých hitovek.

Probuďte ve vašem dítěti zvíře, vzkazuje Sto zvířat a zve na křest alba Probuďte ve vašem dítěti zvíře, vzkazuje Sto zvířat a zve na křest alba

Sto zvířat 2014 Michal Linhart

"Všechny koncerty budou mít vždy odpolední verzi pro malý děti a večerní verzi pro velký děti, na divácích bude záležet, jestli se vypraví se svými malými ratolestmi v 15.00 nebo s většími puberťáky či sami večer," říká ke koncertním křům Sto zvířat.

Podle kapely bylo téma tak trochu jiných písní ve vzduchu už několik let a to nejen kvůli těm 18 dětem, které členové kapely mají. V textech 15 písní a jedné básničky, které se na albu nacházejí, se vychází z rozpočítadel, bajek nebo dětských říkaček, ovšem Tomáš Belko je posouvá do svého zvláštního světa a děti rozhodně nešetří. Mnohdy to působí tak, že Zvířata natočila i svoje nejdrsnější album, ale letitá otcovská a pedagogická zkušenost obou tvůrců mluví jasně: dítě je rovnocenný partner a tudíž není třeba ho nijak podceňovat, ale ani zbytečně rozmazlovat.

V hudbě, která je pro jeho rukopis typicky rytmická, vzdává Honza Kalina hold svým oblíbeným kapelám a to napříč žánry. Proto tu najdete nejen ska a reggae, ale starý swing, doo-wap, latinu, ethno, rockabilly i vojenský pochod. Zkrátka takový pokus o malou hudební encyklopedii, aby děti měly šanci seznámit se i s žánry, které se v rádiích příliš nehrají.

Každá píseň má navíc jakéhosi patrona, který je mimořádnou Zvířaty oblíbenou osobností a je zároveň mistrem ve svém oboru, zde však hraje na zcela absurdní nástroj. A tak na albu uslyšíte Radima Hladíka hrát na tenisovou raketu, Marka Ebena chrastit na dešťovou hůl, Jaroslava Svěceného hrát smyčcem na ramínko, Báru Polákovou tleskat, Františka Kopa bublat brčkem v limonádě, Roberta Kodyma hrát na nafukovací balonek, Jaroslava Uhlíře na triangl, Jiřího Macháčka pochodovat, Davida Černého hrát na guiro, divadelníky VOSTO5 luskat, mistra Evropy v boxu Ondřeje Palu hrát rukavicí na kopák a mnoho dalších oblíbenců kapely účinkovat v naprosto nečekaných partech.

Křty alba Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách:
1.2. Liberec - Lidové sady (15:00 a 19:30 h.)
2.2. Praha - Palác Akropolis (15:00 a 19:30 h.)
15.2. Plzeň - Buena Vista Club (15:00 a 19:30 h.)
1.3. Brno - Fléda (15:00 a 20:00 h.)

TZ, ape, foto: Martin Linhart

zavřít