Indy & Wich interview: Zpátky na High Jump a do rána společně na baru

Vydáno 23.06.2014 | autor: redakce

Indy & Wich a LA4 mají na léto v plánu dokončení vlastních projektů i kooperace a začátkem srpna zahrají na akci Desperados High Jump po delší době pohromadě. "Budeme hrát na velký stagei spoustu starejch věcí z alb My 3 a Hádej Kdo. Těšíme se, bude to vtipný po těch letech," lákají v našem rozhovoru na svoji 120minutovou show.

Indy & Wich interview: Zpátky na High Jump a do rána společně na baru Indy & Wich interview: Zpátky na High Jump a do rána společně na baru


Indy-103aIndy & Wich


Kluci, co se vám stalo pěkného za poslední týden?

Indy: Teď si vzpomenu na dvě věci. Ta první - od kamaráda půjčenej motorovej člun a free projíždka na Vltavě s pětiletým synem, kterej miluje lodě. Mně se na nich dělá špatně, ale za ten pohled to stálo. Pak taky jedna tvůrčí noční šichta v práci, kdy jsem udělal 3 nový věci na mixtape, kterej vyjde o prázdninách, a bude to takovej startér k nový desce, která vyjde po létě.
Wich: O víkendu jsem si příjemně zahrál v Opavě, včera jem dostal nějaký dary od Beats a dnes mi máma uvařila skvělý curry.

Nějakou dobu o vás jako kapele nebylo slyšet. Co se stalo? Dáváte si pauzu?
I: Jako kapela v tý původní sestavě neděláme nové věci a pauza vznikla v podstatě spontánně, protože se věnujeme každej jinejm aktivitám nebo vlastní tvorbě. Teď ale v rámci sólovky La4 budeme jako původní parta dělat novou skladbu, stejně tak na mojí sólo desce budeme ve složení Indy & Wich plus La4, což je původní squad, kdy Wich produkuje, a já s La4 jsme u mikrofonu.


Jak dlouho jste nehráli společné vystoupení? Co jste v mezipauze dělali?

I: Bude to dost dlouho. Občas se potkáme na pódiu v rámci sólo koncertů. S Wichem teď hrajeme na pár vybranejch akcích - klubovkách a v létě absolvujeme něco málo festivalů. Mezi nima zrovna asi nejexkluzivněji High Jump, kam připravujeme speciální show ze starejch věcí v původních aranžích.
LA4: Pár let to bude. Poslední dobou se věnuju různejm projektům jako Nadzemí, kde se potkali i James Cole a Mike T, v květnu nám skončila Idiot / Moby Dick tour s živou kapelou, dál hraju i sólo koncerty.

Plánujete jako kapela nějaké nové tracky? Či dokonce album?
W: Navzájem si hostujem, v nejbližší době by měly klapnout dva tracky, album je otevřený.
I: Myslím že ten čas na společný věci dozrává. Jde o pocit z té desky, ne o návrat jako takovej.

indy wich 2012

 

V létě budete hrát na zmíněné akci Desperados High Jump. Už jste někdy na High Jumpu byli?
I: High Jump je srdcovka, akci navštěvujeme v podstatě od prvních ročníků. Nejen jako kapela, ale taky proto, že se tam schází velká část tý velký "party", do který, myslím, patříme všichni kolem naší generace. Koncert jsme tam neměli už dlouho - myslím, že je to cca 3 ročníky zpět, co jsme tam hráli naposledy.  Na tu akci máme skvělý vzpomínky, pokaždý je tam skvělý publikum i zvuk a funguje to. Kromě jinýho je to i akce, kterou člověk absolvuje s mrazením v zádech - léto, voda, koktaily a bikiny. Prostě léto. High Jump Rocks! (smích)
W: Přesně tak, High Jump je legendární akce. Navštívil jsem dobrých 5 ročníků. Krásný prostředí, uvolněná atmosféra, spousta známých, dobrá muzika.


Jaký máte vztah k extrémním sportům a konkrétně ke cliffdivingu? Skočíte si taky na High Jumpu?

LA4: Určitě ne. Bojim se vejšek. Jinak se mi tenhle sport líbí, zvlášť klasický skoky z útesů. To má super atmosféru. Nedávno jsem tuhle tématiku použil i v jednom textu.
I: Myslím že na cliffdiving člověk musí mít pro strach uděláno, a pro "civila" je zajímavý to sledovat na profesionální úrovni, což se týká právě v našem měřítku určitě i High Jumpu, kterej je tím vyhlášenej. Osobně sleduju jen odraz. Na dopad mám většinou zavřený oči. Kdysi sem skákal na chatě sázavský jezy přes kobylu, ale to je normální dětská hra oproti tomu peklu, který v Hřímkách na skále čeká každýho, kdo chce skočit dolů z nejvyššího místa. Extrémní sporty jsou na mě jinak dost extrémní.

Na vašem koncertu na Desperados High Jumpu od vás tedy můžeme čekat starší pecky, které všichni znají, nebo i nějaké překvápko?
I: Na High Jumpu to bude jedno velký překvapení, protože za posledních x let budeme hrát na velký stagei spoustu starejch věcí z alb My 3 a Hádej Kdo. Zrovna z prvního alba My 3 věci nehrajeme roky prakticky vůbec, a když tak jen jako "overdub" verze na živácích, ne jako oficiální showtracks. Bude to zhruba 120minutová show, kde odehrajeme všechny zásadní věci a samozřejmě i ty novější.


Jak se těšíte na hraní opět ve staré sestavě?

LA4: Moc. Bude to vtipný po těch letech.
I: Když nic jinýho, dlouho jsme spolu já Wich, a La4 nebyli do rána nikde na baru!

LA4-103LA4Na High Jumpu bude létat exhibici Martin Čonka. Akrobatický letec, který pravidelně startuje na závodech Red Bull Air Race. Indy, je o tobě známo, že jsi fanoušek letadel. Chtěl by ses s ním proletět?
I: Jo, letěl bych hned! Ale jenom pianko, žádný velký loopingy! Red Bull Air Race je mimochodem skvělá akce a málokdo asi tuší, jaký jsou ti chlapíci v kokpitu esa. Osobně jsem na dopravní tryskový letadla, doma lítám docela komplexní simulaci Airbusu, lítám u velký telky na simulátoru. Fandové do Boeingu mi řikaj Autobusák a my "áčkaři" jim říkáme Bulíci. Nemám na to teď tolik času, ale k Airbusu sbírám různý věci od pilotních checklistů až k procedurálním a operačním manuálům. Teď nedávno jsem se díval na rozhovor s Brucem Dickinsonem, zpěvákem Iron Maiden, co je kapitán na dopraváku, a okamžitě jsem resuscitoval pohřbenou pilotní kariéru.

Co říkáte na současnou podobu české hip hop scény? Ta doba největšího hype je asi pryč. Myslíte, že se scéna vyčistila a jde dobrým směrem?
I: Nevím, jestli se to dá takhle definovat, protože se z mýho úhlu pohledu mění scéna skrz lidi, který přinášej nový pohledy na věc. Takže najdeš progresivní věci, stejně tak najdeš místa nebo tvorbu, která se za 20 let nehnula nikam. Pořád tady existuje ten rozpor v žánru - tradiční "oldskool" vesus nový - a třeba elektronikou už dost ovlivněný věci. Určitě se změnilo strašně moc, lidi sou daleko víc aktivní a makaj na sobě a rostou nový jména, který za to stojej. Myslím ale, že chybí výrazná osobnost, někdo, kdo reprezentuje nějakej jasnej názor, školu, nebo něco takového. Stejně tak se nedá mluvit o specifickým "soundu" scény.
W: Vznikla spousta nových projektů, každý label má svůj vlastní styl a fanoušky, což je fajn. Hudebně se hip hop stále mění.
LA4: Pokud se v tom pohybuješ, zjistíš, že kluby jsou pořád plný, zájem je a pořád přichází na scénu spousta dalších novejch jmen. Samozřejmě ten hlavní boom už pryč je, ale zároveň vznikla i taková podivná "hip hop is dead" panika a tak dramaticky bych to rozhodně neviděl.

Co kromě muziky plánujete v létě ? Dovolená? Cestovaní ? Práce?
W: Krom pár výletů po Čechách a opalování u vody jedu koncem července hrát do Chorvatska, který spojím lehce i s dovolenou. Srpen budu dodělávat a míchat desku s LA4.
I: Všechny tři vyjmenovaný věci, hlavně asi hudba, protože teď se toho dost chystá. Budeme točit nějaký klipy a řešit věci kolem releasů.
LA4: No asi hlavně ta práce na desce, kterou už ale pomalu dokončujeme, takže snad zbyde čas i na nějakou dovolenku. {vypnoutlink:Air,Moby}


text: Martin Zvoníček, foto: archiv, Jana Kusalová

 

zavřít