Bubenice Sheila E. a objev Dirty Loops zahrají kousek za hranicemi

Vydáno 16.07.2014 | autor: redakce

Open Jazz Fest; tak se jmenuje festival, jenž se od 18. do 19. července uskuteční ve slovenské Zelené Vodě. Na sedmý ročník pozvali organizátoři interprety, kteří u nás ani na Slovensku nikdy nevystupovali, např. objev Youtube Dirty Loops nebo bubenici Sheilu E.

Bubenice Sheila E. a objev Dirty Loops zahrají kousek za hranicemi Bubenice Sheila E. a objev Dirty Loops zahrají kousek za hranicemi


dirtyLoops nDirty Loops


Zelená Voda je rekreační středisko při stejnojmenné vodní nádrži necelé dva kilometry od Nového Mesta nad Váhom, tedy asi 15 kilometrů od hranic s Českou republikou. A právě amfiteátr tamního střediska se zdá již sedmým rokem ideálním pro sezvání nejen jazzových muzikantů pod širé nebe. Po oba dny festivalu vystoupí celkem osm hudebních těles, z nichž nejzajímavější jsou právě zmínění headlineři obou dnů.

V pátek se návštěvníci můžou těšit na švédské trio muzikantů, které před třemi lety poprvé pobláznilo youtube a sociální sítě. Dirty Loops, jak si Jonah, Henrik a Aaron říkají, vyvěsili na svůj profil profesionálně zpracovaná videa aktuálních hitů hitparád tak, jak by si je představovali zaranžované oni. Covery od Britney Spears, Rihanny, Lady Gaga či Justina Biebera si rychle našly statisíce diváků, kteří v tuctových popových písních mohli najednou slyšet dříve neobjevený našláplý groove a drive.

Kapela si nicméně dala celkem načas a teprve koncem letošního jara vydala debutovou desku nazvanou Loopified, s níž vyrazila na celosvětové turné. V Evropě moc koncertů zatím naplánovaných nemá, proto je velikým překvapením, že se jí podařilo získat právě pro Open Jazz Fest. Jeho návštěvníci tak budou mít jedinečnou šanci být jedněmi z prvních, kdo bude moci posoudit, zda-li se za precizně zprodukovanými videi skrývají opravdu tak kvalitní muzikanti.


Naopak headliner druhého dne - bubenice, skladatelka a zpěvačka Sheila E. ze slavného rodu Escovedů - už nic nikomu dokazovat nemusí. Někdejší Princova bubenice je totiž již prověřená časem, alby i nespočtem živých vystoupení po celém světě. Loni na podzim vydala po dlouhých dvanácti letech novou desku pojmenovanou ICON. Klasické skladby z jejího repertoáru jako A Love Bizarre či The Glamorous Life ale nikdy nezazněly ani na Slovensku, ani na území České Republiky. Změnit se to pokusí až právě Open Jazz Fest.

Kromě zmíněných headlinerů lze na festivalu vidět i např. amerického kytaristu Marka Whitfielda, karibského saxofonistu Jowee Omicila či např. v mezinárodním složení působící kvintet V4 českého saxofonisty Ondřeje Čtveráčka.

Cena na oba dva dny festivalu v předprodeji je 25 Euro, na místě pak o pět Euro více. Za jeden den dáte 15 Euro v předprodeji i na místě.

text: Viktor Mašát

zavřít