LIVE: Tycho v Roxy - precizní minimalismus bez zbytečné show

Vydáno 18.10.2014 | autor: redakce

Kalifornský producent Scott Hansen alias Tycho vydal novou desku Awake a poprvé ji přijel představit do - jak sám na svém facebookovém profilu psal - vzdálené východní Evropy. Jak se s premiérou popral?

LIVE: Tycho v Roxy - precizní minimalismus bez zbytečné show LIVE: Tycho v Roxy - precizní minimalismus bez zbytečné show


tycho-5 20141017 2082997550

 

TYCHO
Roxy, Praha
16. 10. 2014

Ambientní, instrumentální hudba může mít při delším koncertním setu tendenci nudit. Tycho si je tohoto rizika zjevně velice dobře vědom, a tak na koncertech dělá vše pro to, aby se podobných chyb vyvaroval. Hudbu, kterou tvoří jako producent úplně sám, naživo předvádí s celou živou kapelou. V Roxy se ve valné většině písní chopil kláves, kterých měl před sebou hned několik a zvládal hrát na všechny na jednou.

Tycha doplňoval bubeník, basák a kytarista. Kapela (přestože notně podporovaná základy puštěnými z počítače) překvapila svojí neuvěřitelnou precizností a sehraností. Občas to celé mohlo působit až moc dokonale, playbackově. Kdepak, zkrátka dobrá kapela. I zvukově si celý večer Tycho dobře ohlídal, snad jen sound živých bubnů nebyl úplně příjemný.

tycho-2 20141017 2014349317tycho-17 20141017 1040784131

Celý koncert doprovázely stoprocentně přesné a hudbě odpovídající projekce, které (takřka za nepřítomnosti světel!) vytvářely tu správnou atmosféru. Některé písně Scott Hansen naordinoval naživo hrát v trochu poupravených aranžích, set tak byl překvapivě taneční, přestože nabízel i pár odpočinkových, ryze poslechových momentů.


Premiéra Tycha v Česku byla působivá, snad dokonce impozantní. Ničím přikrášlovaná hudba bez zbytečných slov s naprosto statickou a precizní kapelou, pro níž je slovo "show" nadávka, může mnohdy říct více než koncert, kde velkolepá produkce zcela zastírá důvod, proč na koncerty chodíme, tedy samotnou hudbu.

text: Martyn Starý, foto: Čestmír Jíra

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít