LIVE: Lisa Stansfield Prahu uřvala

Vydáno 02.11.2014 | autor: Daniel Maršalík

Ve svých osmačtyřiceti letech zavítala britská zpěvačka Lisa Stansfield poprvé do Prahy. Někdo si říkal konečně, někdo bohužel pozdě. Ačkoliv jsou její písně (a to i ty nové) skvělé, hlas už zdaleka není jako dřív.

LIVE: Lisa Stansfield Prahu uřvala LIVE: Lisa Stansfield Prahu uřvala


Lisa Stansfield live03


LISA STANSFIELD
Lucerna, Praha
1.11. 2014

Tuzemská premiéra popové divy, která kralovala na přelomu 80. a 90. let, přilákala do velkého sálu Lucerny převážně páry ve středních letech. Ty zachraňovaly atmosféru a Lisu popoháněly svým bouřlivým potleskem. Stačilo, aby zazněly první tóny hitů The Real Thing, Change nebo All Around The World a publikum, pro které „jít na koncert" je svým způsobem svátek, vztyčilo ruce vzhůru, mávalo ze strany na stranu a sborově zpívalo.

Lisa Stansfield se na scénu vrátila po osmi letech s vydařenou deskou Seven a ačkoliv její fanoušci chtějí slyšet zejména starší osvědčené hitovky, kostra koncertu byla odvážně sestavena z nových písniček. Do setlistu zařadila hned osm novinek, z toho i zcela čerstvý singl There Goes My Heart. Úvod patřil groovem našlapané Can't Dance, která bohužel nevyzněla kvůli rozháranému zvuku. Ten se zvukaři podařilo jakžtakž urovnat až při čtvrté skladbě Stupid Heart. I proto, že Lucerna nebyla zcela zaplněná, měl zvuk k dokonalosti daleko po celou dobu koncertu. Mnohem lépe vyzněly pomalejší skladby, akustické pasáže a z instrumentálního doprovodu hlavně dechové nástroje.


Lisa Stansfield live04Lisa Stansfield live05 David Dumbell

Rozpačitý dojem budil zpěvaččin hlas. Zatímco dříve si Lisa dovolila před vyprodaným Wembley zpívat písničky po Freddiem Mercurym se samotnými Queen, nyní její hlasivky působily velmi unaveně. Ve vyšších polohách se hlas ztrácel, v hlubších docela fungoval, ale aby hlavní aktérka posluchače ohromila, musela doslova zařvat. K tomu se uchylovala poměrně často, takže to ztratilo i efekt.

Roztomile však působil její pověstný pohyb po jevišti. Dalo by se říct, že se během zpěvu potácí, jako by byla loutka tahaná někým za provázky. Do toho také teatrálně mává rukama. Kdyby ji divák pouze viděl a neslyšel, musel by si myslet, že zpívá velmi emotivní šansony. Milé byly i její úsporné promluvy s publikem, kdy se omluvila za to, že neumí česky a naučila se alespoň vyslovit jméno našeho hlavného města v češtině.

Naboso zpívající Britka, oděna do dlouhých černých šatů, které zvýrazňovaly její štíhlou postavu, si návrat na pódium užívala. A že nebyl zcela dokonalý, jí Pražané nedali znát a ani jim to tolik nevadilo. Pro většinu to byla vůbec první příležitost vidět tuto sympatickou dámu a slyšet naživo její desítku větších či menších hitů. Lisa je nejen zpěvačkou, ale i skladatelkou, která má i dnes co říct.

Setlist: Can't Dance, Set Your Loving Free, The Real Thing, Stupid Heart, Never, Never Gonna Give You Up, So Be It, 8-3-1, Make Love to Ya, Change, There Goes My Heart, Time to Make You Mine, Picket Fence, What Did I Do to You?, People Hold On, Someday (I'm Coming Back), Conversation, Carry On, All Around the World, The Rain, Love Can, Live Together
 

text: Daniel Maršalík, foto: facebook Lisy Stansfield

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít