RECENZE: Protřelý David Koller nepřestává hledat nové výzvy

Vydáno 05.04.2015 | autor: redakce

David Koller patří k menšině tuzemských hudebníků, kteří prošli diktátem rudých papalášů i šustivé komerce a přitom v jejich diskografii nezůstala černá šmouha hanby. A to se pohyboval i v náchylném popu. Pro aktuální čtvrtou sólovku je to neméně podstatné, než producentská taktovka věhlasných Kippera Eldridge a Stevea Lyona.

RECENZE: Protřelý David Koller nepřestává hledat nové výzvy RECENZE: Protřelý David Koller nepřestává hledat nové výzvy


CeskosLOVEnsko coverDAVID KOLLER
ČESKOSLOVENSKO
BrainZone
13 trax / 48:26 min

Tracklist: Aha, Letní, Recidiva, Sladké sny, Gypsy Love, Já to vrátím, Řidič, Psychopat, Ticho, Galerka, Dnes naposled, Ani ty ani já, Čučoriedky

V globálu Koller na novince nepřekvapí, v detailech však rozhodně ano. Neprovádí žádné zásadní úhybné manévry a kombinuje živelné ataky elektrické kytary, vyklidněnou poprockovou něhu i funkovou rozvernost. Spojník nacházejí navenek nesourodé skladby až v prokomponované struktuře neslídící účelově po hitové chytlavosti. A také v důrazu na výraznou rytmiku, jak se na projekt bubeníkův sluší (Minárikova baskytara je zvýšené pozornosti rozhodně hodna). Briskně a přitom neúporně uskakují žánrovým tenatům, takže mezi úvodní ponurou Aha obcující s neosobní elektronikou a závěrečnou svěží Čučoriedky v rytmu funky, zeje propastný rozdíl. Přesto je Kollerovo ČeskosLOVEnsko oproti tomu geografickému soudržné.

Jakmile charismatický protagonista rozkmitá hlasivky, nelze jeho osobitý výraz a barvu hlasu zaměnit, stejně jako když nezřídka sklouzává na pomezí deklamace. Pořád energický i podmanivý, ale stále více také zádumčivý a apelující, vyrovnávající se s niterními protipóly, jak je všichni známe. Zásadním momentem, jemuž bylo dopřáno protnout se se zdarem, se jeví navázání spolupráce s o generaci mladší slovenskou básnířkou Mirkou Ábelovou. Ta, navzdory jazykovými odlišnostmi dozajista ztíženému procesu vzniku, ve finále obstarala většinu textů a na převládající téma partnerských vztahů nahlédla poměrně neotřelou formou.


Vedle lehčí polohy pak Koller ponechává prostor i vážnějším fenoménům naší epochy. Jestliže zamlada se běžná chlapská mysl točí především okolo ženských a mejdanů, se zráním se do ní vedle ženských vkrádá politika. Pochyby, zda ji tahat do písní, David rázně zahání dvěma jasně vyhraněnými manifesty své občanské angažovanosti. Minimálně slovní obsah Galerky je ovšem – ač naprosto výstižný – natolik spjat s aktuálnem, až píseň se zdařilým refrénem obírá (paradoxně alespoň doufejme) o životnost. I když po těch pětadvaceti letech...

David Koller na své profesní pouti nasbíral dostatek zkušeností, aby věděl, jak vystavět album, které nepropadne. ČeskosLOVEnsko však posunul výš. Díky sebereflexi i zjevné touze neustrnout nesázel na jistoty a zkoušel a hledal... a našel a absorboval.


BEST TRAX: Aha, Gypsy Love, Ticho
ZKUS TAKY: Michal Pelant – Na hraně, Jasná páka – Černá deska, Ivan Kral – Always

 

Daniel Folprecht
5/7

 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít