Nebe interview: Skládat se dá všude, v autě i v posteli

Vydáno 28.05.2015 | autor: redakce

Málokdo asi ví, že tahle pětičlenná havířovská parta odstartovala svou dráhu už před deseti lety. Silnější impuls jí dal až v roce 2011 Richard Krajčo produkcí alba Legosvět a koncertováním s Kryštof. Další významný krok Nebe udělalo v minulém roce deskou Než se rozední, účastí na Kryštof kempech a společnou šňůrou s Jelenem. O historii kapely a inspiračních zdrojích se rozpovídal zpěvák Petr Harazin.

Nebe interview: Skládat se dá všude, v autě i v posteli Nebe interview: Skládat se dá všude, v autě i v posteli


Nebe 2014 02Nebe dosud natočilo dvě studiové desky


Kde jste se vlastně s ostatními kluky sešli?

Dohromady jsme se dali v Havířově na škole, kde jsme všichni studovali původně klasickou hudbu, ale brzy nás chytli písničky, a tak jsme to dali do kupy. První desku jsme ale vydali v roce 2012.

Je vás pět, kdo je tvůrčím motorem kapely?
Staráme se o to já a kytarista Štěpán Petrů. Já jsem spíš přes texty, on zas spíš přes tu hudebně - skladatelskou část.

Kde a jak se u vás rodí nejvíc hudebních nápadů?
Ty nápady vznikají neustále, my to pak zahrajeme ostatním klukům v kapele a společně rozhodneme, co stojí za to, abychom se pustili do aranžování. Skládat se dá všude, v posteli, v autě, ve vlaku nebo na nějakém místě, kde je člověku fajn. Inspirace je je všude kolem. Myslím, že v našich textech se člověk může najít, když se zaposlouchá.


Trvá ti psaní textů dlouho, nebo je takříkajíc sypeš z rukávu?

To je složité, jelikož psát o něčem tak, aby to nebylo klišé, nebo aby se člověk neopakoval nebo někoho nakopíroval, je těžké. A taky je pravda, že někdy to člověk ze sebe vysype za pár minut, a někdy to trvá dlouhé měsíce, než si konečně řekneš, jo stojí to za sdělení.

Nebe 2014 04


Nemůžeme se nezeptat na vaše nedávné úspěšné turné s Jeleny...

Mám z toto úžasný pocit. Jelen je skvělá kapela se skvělými lidmi, co to prožívají stejně jako my. Hrozně jsme si užili atmosféru, kterou vytvořili lidi, přišlo jich spousta, což jsme vůbec nečekali.

Dosud poslední desku Než se rozední jste vydali přesně před rokem, přemýšlíte už o dalších nahrávkách?
Jasně, pracujeme už na nových písních a brzy bychom chtěli vypustit první z nich do světa.


Co byste vzkázali vašim příznivcům?

Aby chodili na mladé kapely, nejen na ty, které znají z rádia, a aby poslouchali muziku, spoustu muziky, protože každá velká kapela musí začít v garáži.


red, foto Ondřej Pýcha

 

Nebe se představí už tuto sobotu 30. května na festivalu Okoř se šťávou. Kromě nich vystoupí Mandrage, Wohnout, No Name, Jelen, Zrní, České srdce a další. Více na www.okorsestavou.cz

 

zavřít