HITPARÁDY (3.): Nejvíc se prodávají písničkáři, v Česku Tomáš Klus, v Británii Ed Sheeran

Vydáno 15.07.2015 | autor: Josef Martínek

Pohled do aktuálních žebříčků dokazuje, že v posledních letech jsou zase v kurzu písničkáři. V Británii se po třech vyprodaných koncertech ve Wembley do čela alb vrátil Ed Sheeran, české fanynky zase mají svého Tomáše Kluse. V singlech je trend opačný - všude se hlavně tančí.

HITPARÁDY (3.): Nejvíc se prodávají písničkáři, v Česku Tomáš Klus, v Británii Ed Sheeran HITPARÁDY (3.): Nejvíc se prodávají písničkáři, v Česku Tomáš Klus, v Británii Ed Sheeran

 ED fullEd Sheeran vládne Británii s deskou X navzdory tomu, že je přes rok stará

V EVROPĚ LETÍ PÍSNIČKÁŘI, AMERIČANÉ KUPUJÍ HIP HOP

Tomáš Klus v české prodejní hitparádě obhájil prvenství z minulého týdne a s pátou řadovkou Anat život není opět nenašel konkurenta. Ani na dalších místech nedošlo k překvapení - druhá zůstala kapela Kryštof a Srdcebeat, bronzový stupínek si hlídá Kabát s Do pekla / Do nebe. Zatímco v kterékoliv jiné roční době by pravděpodobně skupina kolem Josefa Vojtka dominovala dlouhé týdny, vinou nezvykle silné letní konkurence s aktuální řadovkou triumfovala jen jednou. 

Jestliže je časté kritice podrobena chabá invence našich rádiových dramaturgů, sluší se poukázat na to, že ani čeští kupující své preference moc nemění. Kromě favorizované první trojice nalezneme v první desítce i další jistoty, které se v popředí mnohdy drží již od loňského roku - šestí jsou Chinski s Rockfield, osmá Aneta Langerová zásluhou Anděly ověnčené nahrávky Na Radosti, devátý pak soundtrack k pohádce Tři bratři. 

Také na britském trhu momentálně vládne muž s kytarou - Ed Sheeran vydal své druhé studiové album X už v červnu 2014, přesto se s ním stále drží na předních místech a tento týden znovu povyskočil až na jedničku. Mohly za to i tři vyprodané koncerty ve Wembley. Na dvojku tak Sheeran odstrčil debut hiphopové dvojky Krept & Konan, nazvaný The Long Way Home. Minule vítězná výběrovka Lionela Richieho a The Commoders klesla na bronz. V Top 5 nechybí ani další bestsellery posledních měsíců - James Bay s prvotinou Chaos And The Calm a popová princezna Taylor Swift s 1989.

Taylor Swift Photo 1989Taylor Swift je trvalkou všech hitparád
Pokud Evropa leží u nohou písničkářům, Amerika zase dokazuje, že je to země zaslíbená hip hopu. V prodlouženém vydání hitparády Billboardu (žebříčky nově vycházejí v úterý, ne ve čtvrtek jako doposud) si zlato uzmul Meek Mill s deskou Dream Worth More Than Money. Na dvojce následuje Taylor Swift a bronz sebral Miguel díky novince Wildheart. Ed Sheeran je za velkou louží bramborový. 

TANEC NA VŠECHNY ZPŮSOBY

To v singech je situace v létě poměrně jednoznačná - všude se tančí. V Česku má nejhranější rádiový hit na svědomí Kygo díky Firestone, na Slovensku z rozhlasových přijímačů nejčastěji zní Major Lazer, DJ Snake a MÖ s hitem Lean On. V Británii převzal nadvládu David Zowie s House Every Weekend a Amerika se nově vlní v rytmu reggae. Po třech měsících totiž singl See You Again od dvojky Wiz Khalifa - Charlie Puth střídá Cheerleader. Jamajčan OMI může za úspěch děkovat hlavně Felixu Jaehnovi, až po jeho remixu totiž písnička vystřelila na čela žebříčků po celém světě. 

Vrátíme-li se zpět do české IFPI, ke střídání stráží došlo i v pořadí nejúspěšnějších domácích skladeb. Minule měli dva nejhranější singly Kryštof, nyní se ale na vrchol prodral mladičký Sebastian s hitem Toulavá. Zpěvák tak navazuje na popularitu loňské spolupráce Polety s ATMO Music. Kromě toho patří videoklip k aktuálnímu singlu k nejpřehrávanějším na českém YouTube - má už čtyři miliony zhlédnutí.

Tip týdne: Thom Artway - I Have No Inspiration

V českém popu se v poslední době konečně naplno prosazuje nová krev. Vedle Sebastiana, zmíněného o pár řádek výše, tu máme třeba současnou mainstreamovou produkci typu Slzy či neuvěřitelně talentované Light & Love. A v posledních týdnech se hodně hlasitě o slovo hlásí i Thom Artway. Z jeho folk-popového singlu I Have No Inspiration čiší mladický elán, hravost i muzikálnost. V české IFPI hitparádě se zatím dostal do čtvrté desítky a každým týdnem stoupá. Mezi tuzemskými písničkami už atakuje první desítku. Bude z toho v budoucnu i číslo jedna? Podle nás je šance velká.


text: Josef Martínek


ed top

zavřít