RECENZE: Druidi z Foals jsou na What Went Down rozervaní i hitoví

Vydáno 18.09.2015 | autor: David Stoklas

Jen dva roky trvalo britským Foals, než opět dostali nutkání nahrát novou desku. Frontman Yannis na ni lákal slovy, že to bude zatím nejhlučnější nahrávka z jejich dílny. Slib splněn. What Went Down je ukázkově neurvalé album.

RECENZE: Druidi z Foals jsou na What Went Down rozervaní i hitoví RECENZE: Druidi z Foals jsou na What Went Down rozervaní i hitoví

 

34604-what-went-downFOALS
WHAT WENT DOWN
Warner Music
10 trax / 48:23 min

Tracklist: What Went Down, Mountain At My Gates, Birch Tree, Give It All, Albatross, Snake Oil, Night Swimmers, London Thunder, Lonely Hunter, A Knife In The Ocean

Již během prvních tónů čtvrté řadovky oxfordských kytarových experimentátorů blahem těžknou nohy. Většinou nikdo nechce odkrýt karty hned ze začátku. Foals to ale nevadí. Naštěstí úvodní skladba What Went Down není jediným nosníkem stejnojmenné desky (dalším může být třeba krásno na rozloučenou A Knife In The Ocean). What Went Down je zhmotněná syrovost, která se představí: "Ahoj, já jsem gravitace." Foals na sobě díky hutným kytarovým riffům nesou tíhu nebes, kterou pak pečlivě dávkují mezi své posluchače. Vytvářejí tak efektivní těžké baladično s nádechem animalismu. Díky tomu si pak posluchač může občas přijít jako na nějakém obskurním rituálu.

Čtveřici kolem Yannise Philippakise možná přišlo, že jen málo z jejích písní má potenciál strhávat davy. Teď ale složili deset skladeb, které toto kritérium dozajista splňují. Ať už to jsou songy s naléhavými kytarami, nebo epicky znějící balady, zkušeně si zde pohrávají s chytlavostí a zároveň s tajemnou nedostupností.

Sám Yannis se na What Went Down pohybuje mezi dvěma protipóly. Na jednu stranu může působit jako podivín, co si libuje v osamělosti a pesimismu. Na tu druhou se v některých skladbách prezentuje jako miláček naditého stadionu, který mu zobe z ruky. Dokáže obojí. Zakřičet i se krásně ploužit. Působit naštvaně až vztekle či rezignovaně a zlomeně. Jeho rozpolcenost tak nádherně zapadá do diverzity skladeb aktuální desky, která kromě již zmíněné potemnělé těžkosti nabízí díky songu Mountain At My Gates také jeden funky moment. Ten se pak může trochu jevit jako ozvěna minulosti.

Pokud jste si u Foals někdy všimli malých náznaků popu (například My Number z předešlé desky Holy Fire nebo Miami z Total Live Forever), tak ty už nyní více nenajdete. Na What Went Down v sobě definitivně probudili veškerou rockovou podstatu, která v nich doposud poklidně dřímala.


Nová deska se dá s klidem prohlásit za povedenou. Navážou s ní Foals na velkolepý úspěch předchozího alba Holy Fire? I kdyby ne, nemusí to Yannise a spol. vůbec mrzet. Díky What Went Down se posunuli opět o kus dál, což po nich asi většina fanoušků požadovala. Koncerty k novému albu budou zcela jistě velmi energické.

BEST TRAX: What Went Down, A Knife In The Ocean, Birch Tree
ZKUS TAKY:  Mutiny On The Bounty – Digital Tropics, The Maccabees – Marks To Prove It, Bombay Bicycle Club – So Long, Se You Tomorrow

David Stoklas
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít