Filmový svět podle Palahniuka

Vydáno 19.01.2008 | autor: redakce

Chystají se filmové adaptace knih Chucka Palahniuka, kultovního amerického spisovatele a autora Klubu rváčů.

Filmový svět podle Palahniuka Filmový svět podle Palahniuka

Americký spisovatel Chuck Palahniuk patří mezi nejzajímavější současné romanopisce USA. Jeho nakladatelskou prvotinu Klub rváčů zdařile zfilmoval David Fincher a v hlavních rolích se představili Brad Pitt a Edward Norton. I ostatní Palahniukovy předlohy nabízejí natolik atraktivní materiál, že bylo jen otázkou času, kdy se dočkáme dalších adaptací.



Debutující režisér Clark Gregg zfilmoval za Palahniukovy scénáristické asistence Zalknutí (Choke), ve kterém se v hlavní roli Victora Manciniho objeví Sam Rockwell (Milujte svého zabijáka, Švindlíři). Film je už hotový, premiéru si odbude na letošním Sundance Film festivalu.

Rozhovor s Clarkem Greggem a ukázky z filmu Zalknutí (Choke):



Daleko zajímavěji by ale mohla dopadnout kombinace Palahniuk - Program pro přeživší (Surviver) - Francis Lawrence (Já, legenda). Nic zatím není oficiálně potvrzeno, ale režisér se nechal slyšet, že zrovna pracuje na knize Chucka Palahniuka Surviver. "Je to skvělá knížka, mám ji moc rád," prohlásil Lawrence.



Realizaci projektu dříve brzdily horké vzpomínky na teroristické útoky ze září 2001, protože Tender Branson, hlavní hrdina Programu pro přeživší, vypráví svůj příběh na palubě uneseného letadla linky 2039 a jak je známo, filmy s podobnou tématikou měly dříve v USA červenou. Velká výzva čeká i na samotného režiséra, protože Palahniukovy knihy jednoznačností a přímočarostí zrovna netrpí, ale jak ukázal David Fincher v Klubu rváčů, zfilmovat se dá všechno.

zdroj: www.chuckpalahniuk.net
zavřít