První část filmu El Paso je dotočena

Vydáno 13.05.2008 | autor: redakce

Děj filmu vypráví o romské vdově Věře (Irena Horváthová) a jejím zoufalém boji se sociálními úřady. Pomocnou ruku ji nabídne ambiciózní právnička (Linda Rybová) a kurátor s dobrým srdcem Kuchta (David Prachař).

První část filmu El Paso je dotočena První část filmu El Paso je dotočena

„S podobou záběrů jsem spokojen, výsledek se jeví velmi dobře, ale nebylo snadné ho dosáhnout. Sedm romských dětí se ukázalo jako tvrdší oříšek, než jsem čekal. Přesto jsme měli šťastnou ruku a našli jsme děti herecky zdatné a navíc z velice odpovědných rodin. Děti se však postupně staly semknutým týmem, na který hrozby režiséra vůbec neplatily,“ popisuje práci s dětskými herci režisér Zdeněk Tyc.



Důvod je prý jednoduchý – někteří Romové třeba nevynikají ve školní výuce, ale mají dokonalou sociální inteligenci. „Takže tam, kde by se gádžovské dítě třáslo strachy z přeobsazení, se tahle partička ani nezachvěje. Perfektně totiž rozeznají, zda je výstraha opravdová anebo jen bu bu bu… Samozřejmě jsou stále jak divoké včely, neposedí, nepostojí,“ vysvětluje tvůrce.



„Rozpočet filmu je průměrný, ale velkorysost producenta Ondřeje Trojana je nadprůměrná a obdivuhodná. Dopřál nám luxus natáčení ve všech ročních období, takže po podzimu, zimě, máme za sebou i jaro, no a léto nás čeká na konci června. Tato podmínka je důležitá, neboť dějem filmu se táhne soudní proces a každý ví, jak zdlouhavé soudy u nás jsou,“ libuje si Zdeněk Tyc.

www.tha.cz
zavřít