Der Film: zaostřeno na RAF

Vydáno 31.07.2008 | autor: redakce

Jedna z hlavních programových sekcí festivalu německy mluvených filmů Der Film bude věnovaná teroristické skupině Frakce Rudé armády. Festival se uskuteční od 1. do 9. října v kinech Světozor a Aero.

Der Film: zaostřeno na RAF Der Film: zaostřeno na RAF

Dramaturgie festivalu tak reflektuje čtyřicáté výročí roku 1968. Ten konkrétně v Německu přerostl v radikalizaci části studentů a jejich ozbrojený boj proti kapitalistickému zřízení. „Není úplně známo, že relikty skupiny RAF, označované rovněž jako Skupina Baader-Meinhofová, byly v Německu na pořadu dne ještě zkraje 90. let,“ vysvětluje programová ředitelka festivalu Der Film Klára Konečná.



A dodává: „Tři generace bojovníků RAF, politicko-společenský diskurs celého období nebo nechvalně známý soudní proces s představiteli této teroristické jednotky, během něhož docházelo k závažnému porušování práv a svobod obžalovaných, přiblíží hned pět hraných snímků a jeden dokument. To svědčí o zájmu, který RAF i po letech u veřejnosti vzbuzuje i přesto, že její činnost byla oficiálně ukončena již před deseti lety.“

Avšak filmová přehlídka nenabídne pouze politiku a dobové výpovědi. Mezi 1. a 6. říjnem budou v kině Světozor promítnuty dvě desítky hraných i dokumentárních snímků, z nichž většina představuje špičku aktuální německé, rakouské nebo švýcarské filmové produkce. Dramaturgové vybírali snímky především na Berlinale a na přehlídkách národních kinematografií třech zmíněných zemí.

www.derfilm.cz
zavřít