Meky Žbirka: album hitů v angličtině

Vydáno 14.11.2008 | autor: redakce

Není tomu tak dávno co Meky Žbirka absolvoval setkání s britskou královnou Alžbětou II. a měl možnost s ní krátce hovořit. Angličtině zůstává Meky Žbirka věrný i v čerstvém projektu CD Like a hero – The best of Miro.

Meky Žbirka: album hitů v angličtině Meky Žbirka: album hitů v angličtině

Album je nabité dvanácti největšími hity Mekyho kariéry – ovšem pozor, tentokrát v anglické verzi. „Málokdo ví, že svoje písničky jsem od 80. let vlastně až do současnosti průběžně nahrával anglicky v Německu a některé se tam staly populární dokonce ještě o něco dříve než u nás. To se stalo třeba skladbám Deny nebo Nechodí,“ vysvětluje Meky Žbirka. Ovšem jednoznačně největší oblibě se v zahraničních rádiích těší lyrická píseň Like a hero, u nás proslavená pod názvem Balada o poľných vtákoch.

Meky Žbirka připomíná hned několik zajímavostí spojených s touhle písní. Svého času si část její melodie „vypůjčil“ Dieter Bohlen z tehdy velmi populární dvojice Modern Talking. Poté, co se Meky prostřednictvím svého manažera ohradil proti použití své melodie, došlo k jednání a následné přátelské dohodě a Meky Žbirka je od té doby oficiálně uváděn jako spoluautor jednoho z Bohlenových hitů. Píseň se zalíbila i Janu Hřebejkovi, který ji nechal zaznít ve filmu Pupendo.

CD Like a hero – The best of Miro mělo původně vyjít jen v Německu. Nakonec ale potěší i české a slovenské fanoušky. Datum vydání je ohlášeno na 24. listopadu.

zavřít