Exkluzivně: Franz Ferdinand a Hercules And Love Affair v Manchesteru!

Vydáno 03.12.2008 | autor: redakce

V Manchesteru se konala nadmíru veselá akce: Franz Ferdinand, Hercules And Love Affair, Erol Alkan a jako DJs i členové kapely Late Of The Pier. REPORT byl u toho jako jediné tykadlo českých médií.

Exkluzivně: Franz Ferdinand a Hercules And Love Affair v Manchesteru! Exkluzivně: Franz Ferdinand a Hercules And Love Affair v Manchesteru!

FRANZ FERDINAND

MANCHESTER, WAREHOUSE, 29.11.


Britská smetánka.

Původně mělo jít o víceméně taneční party. Na sérii večírků Warehouse Project konané v bezejmenné průmylsové budově u manchesterského nádraží Piccadily byli pozváni Hercules And Love Affair a především momentálně na špici se nacházející DJ Erol Alkan, který zde představil i svou kapelu Beyond The Wizards Sleeve, kterou má s Richardem Norrisem (ex-The Grid). Jako DJs byli plánováni ještě Diplo a členové Late Of The Pier. Všichni dorazili, ale těsně před akcí se objevila jedna zásadní změna: do line-upu přibyli ještě Franz Ferdinand. Dramaturgicky vypadá kytarovka mezi tímhle jako úplný nesmysl, ale v reálu to fungovalo!


Po zahřívacím DJovi rozpálili starou cihlovou průmyslovou budovu Hercules And Love Affair. Osm lidí na pódiu, několik z nich u mikrofonu, dvě trumpetky, vocoder a updatovaná verze newyorského disca: tančila i trička zavěšená u stránku s merchandisem!

Na vedlejším pódiu se část večera nedělo nic - otevřelo se až někdy o půlnoci, ale lidé celkem spokojeně vyplňovail prostor před hlavním pódiem či u barů, případně v ohrádce u vedlejšího východu, kam byli vyhnáni kuřáci a kam Britové, jejichž podnikavost se podceňuje, umístili stánek s jídlem a pitím. "Taky se tady prodává spousta drog, třeba pod názem Hnojivo, legálně," tvrdil mi znalec místního prostředí. Tak úplně jsem mu nevěřila, dokud jsem to neviděla na vlastní oči. Mobilní "hostesky" nosící krabice oblíbených poppers, jejichž název je přelepen cedulí ROOM AROMAS, byly stále k dispozici celou noc. 

Není mi jasné, jak to skousnou nějaké předpisy, a proč se tak strašně hlídají cigarety a tak málo tohle. Ale jedna věc mi je jasná dokonale: že Franz Ferdinand jsou kapela, která naprosto dostane i party publikum. Energická parta plná espritu představila několik skladeb z nové desky včetně singlu Ulysses (velký hit!) a k radosti návštěvníků zabrousila i mezi starší kousky jako Dark Of The Matinee. Fungovalo to dokonale, Alex Kapranos vykopával nohou do vzduchu a házel patkou - ano, FF jsou právem považováni za jednu z momentálně opravdu velkých kapel.


A jestli se o někom dá říci, že je velký DJ, pak je to Erol Alkan. Původem turecký producent a nyní zásadní britská klubová hvězda skvěle míchá nabasované party hitovky a vokály z velice starých skladeb - nebo třeba z někdejšího hitu Olive I'm Not In Love. Publikum ho baští, ruce ve vzduchu, Erol leze na stůl s přehrávači a vesele mává a zpívá si refrény. Dokonalá party hudba, jakkoli její půvab leží spíš v poznaném než v novém.


Osobně jsem ale nejvíc ocenila hluboce noční DJ set Faleyho, mladičkého basáka vyhypované kapely Late Of The Pier. Ten hošík má skvělý hudební vkus, odvahu "rozbít" tepající rytmus třeba úchylným Aphex Twinem a jeho Windowlickerem - a nadto si vesměs vybírá alternativní, trochu melancholickou hudbu plnou emocí. Erol je veselá party hudba pro davy, tohle byla trochu posmutnělá muzika pro dumavé typy - skvělá zpráva je, že vedle sebe dokázaly v pohodě koexistovat a dohromady udělat výtečnou zábavu na sobotní noc.


text Jana Kománková foto archiv

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít