Respect přiveze albánské polyfonie

Vydáno 12.02.2009 | autor: redakce

Nepravidelná koncertní série Respect nabídne společná vystoupení souborů Jonianet, Saze-Ensemble a Gerda Dalipaj z Albánie. Koncert se uskuteční 26. března v pražském sídle Zpěváckého spolku Hlahol.

Respect přiveze albánské polyfonie Respect přiveze albánské polyfonie

Albánie je v dnešní Evropě poslední oázou nedotčené tradiční hudby. V barech v izolovaných horských vesničkách slyšíte archaickou polyfonii, lišící se od známější polyfonie korsické hřímajícím "bordunovým" souzvukem, jehož kořeny sahají až do byzantské hudby. Mohutné hlasy se prolínají ve třech vrstvách, evokují dávné formy evropské hudby a dokumentují tak fascinující, ale ohrožený hudební druh, který UNESCO roku 2005 zapsalo na seznam Nehmotného kulturního dědictví lidstva.


Albánské svatební kapely hrají s výdrží i nasazením typickým pro Balkán - ale na rozdíl od Gorana Bregoviće jejich věhlas nepřekročil hranice regionu. Na turné k nám poprvé přijíždějí dvě špičkové albánské skupiny - polyfonní sbor Jonianet a instrumentální Saze-Ensemble, fascinující virtuózové spojující vlivy z Řecka i Turecka.

zdroj: Rachot
zavřít