Airfare: kecáme si do všeho

Vydáno 18.02.2009 | autor: redakce

Přečtěte si rozhovor se skupinou Airfare, která získala nominaci na hudební ceny Anděl za skladbu Sorry Baby. Kapela bude také v blízké budoucnosti předskakovat kapelám Rasmus a Wohnout.

Airfare: kecáme si do všeho Airfare: kecáme si do všeho

Jak se bude vaše turné jmenovat?
Turné se jmenuje stejně jako nová deska - Do You Like My Shit?

Kdo píše texty a jak vzniká hudba a aranže?
Texty píše Thomas. Angličtina je pro něj naprosto přirozená. Hudba i aranže vznikají různě. Může se stát, že někdo přinese takovou pecku, na který už není potřeba nic měnit. Ale většinou spolupracujeme. Někdo zahraje riff, nebo pár akordů s melodií a na tom vybudujeme celou skladbu. Každý má svůj přínos. Z nové desky je v tomhle ohledu výjimečná skladba D1. Přišli jsme do zkušebny a spontánně začali hrát. To co nám z toho vylezlo jsme už neměnili, bylo to za 4 minuty hotový.  Tu věc jsme zahráli napoprvé, tak jak ji uslyšíte na desce.


Kam se těšíte nejvíc, resp. máte nějaké nejoblíbenější místo, kde nejraději vystupujete?
Nejlepší je to všude kde je odvázaný publikum. Nemůžem si stěžovat, protože na rock´n´roll většina lidí nedokáže jen tak stát a koukat. Rádi hrajem třeba v Brně, máme tam spoustu známých.

Máte nějakou skladbu, kterou hrajete nejraději?
Poslední dobou nás hodně baví skladba Collapse. Je to taková specialitka, kterou složil náš basák (Tomáš Vitásek).  Tahle věc má opravdu zajímavou historii…

Jaké bylo nahrávání vašeho už druhého cédéčka?
S předchozí deskou Hotel Moscow jsme byli spokojení, takže by  bylo zbytečný dělat nějaký velký změny v přístupu. Rozdíl je v tom, že jsme ze sebe vyždímali maximum a napsali  ještě lepší písničky. Taky se nám povedlo sehnat několik plně funkčních kytarových aparátů ze 70. let. Ty zesilovače jsme pouštěli opravdu, ale opravdu nahlas, abychom získali ten správný zvuk s velkýma „koulema“. Jen během prvního natáčecího dne jsme dvě ty krabice odpálili…

Desku Hotel Moscow jste natáčeli do pásů, změnilo se v tomto ohledu něco?
Ne. Deska Do You Like My Shit? je celá, včetně masteringu, provedená v analogu.
                 
Co vaše další plány?
Teď budem hlavně hrát. Turné, festivaly, klubové koncerty. Našemu vydavatelství se ozývají lidi ze světa, takže už se jedná o tom, kde všude by mohla nová deska vyjít. Nějaký zahraniční kontrakt jsme už dokonce podepsali. Mělo by se to rozjíždět v tomto roce. Necháme se překvapit.


Máte už vybraný pilotní singl?
Většinou to bývá písnička, která má nejmíň akordů… Byli bychom rádi, aby ta deska vyvolávala příjemné pocity hlavně  v tom, kdo ji poslouchá od začátku do konce. Jde nám o celek. Singl ať vyberou posluchači sami. My si stojíme za každou skladbou.

Jak jsou rozděleny pravomoci v kapele?
Už by je konečně měl někdo rozdělit. Každý kecáme do všeho, takže se to nedá jednoznačně určit.  Ale pokud bych měli ke každýmu napsat jednu věc, za kterou je zodpovědnej, tak by to bylo tohle: Thomas – booklet, T.V. – produkce desky, Lukáš – webový stránky.

Chystáte se na nějaké letní open air festivaly?
Určitě, všechny termíny budou na našich stránkách airfareband.cz

Co říkáte tomu, že si vás vybrali finští The Rasmus a Wohnout jako předkapelu?
Máme radost. Pro nás to je skvělá příležitost zahrát si před novým publikem. Navíc každý turné s jinou kapelou je legrace. O Wohnoutech to platí dvojnásob.

Co budete na koncertech turné hrát?
Nějak vhodně namixujem naše dvě poslední desky.
zavřít