Rockeři zahrají malému Jáchymovi

Vydáno 04.03.2009 | autor: redakce

OTK, Sporto, Diario, Wollongong, Lyssa a Aran Epochal vystoupí společně 14. března v pražském klubu Matrix, aby tak podpořili šestiletého Jáchyma, který trpí autismem.

Rockeři zahrají malému Jáchymovi Rockeři zahrají malému Jáchymovi

Jak asi víte, medicína si s autismem neví moc rady a prognózy nejsou pro takto postižené lidi moc optimistické. Jenže Jáchymovi rodiče Honza se Šárkou se nevzdávají. Na vlastní pěst a s pomocí dobrovolníků rozjeli pro Jáchyma intenzivní program, založený na knize Barryho Neila Kaufmana Son-Rise: Zázrak pokračuje, která popisuje úspěšný boj malého Rauna Kaufmana s autismem.


„Vidíme, že Jáchym dělá v sociálním kontaktu pokroky,“ popisuje Honza. „Vy, kdo ho znáte, víte, že Jáchym je možná nejpraštěnější dítě na světě, které dělá neuvěřitelně trhlé věci, ale my teď díky Son-Rise programu víme, že rozhodně nechce být sám, uzavřený ve svém světě. Vidíme, že s námi svoje radosti rád sdílí a že ho těší být s námi (což dokáže dát najevo neuvěřitelně milým způsobem).“

Honza se Šárkou ale potřebují víc. „Občas bojujeme s vlastní malomyslností, smutkem, s pocity neúspěchu, s obavami z budoucnosti,“ přiznává Honza. Potřebují naději, že Jáchyma dokážou povzbudit k tomu, aby mluvil, hrál si se svým bráchou a s ostatními dětmi. Tou nadějí je specializovaný kurz v Autism Treatment Center of America, kde nabízejí pětidenní trénink Son-Rise Intensive, kterého se účastní rodiče i s dítětem.


Honza se Šárkou dokázali nashromáždit nějaké peníze, ale jejich cesta nekončí jen tímto kurzem. Potřebují další finanční podporu. Label Silver Rocket proto pořádá benefiční koncert, jehož výdělek se rozdělí mezi Jáchyma a ZŠ Ružinovskou v Krči, kde je třída pro autistické děti, která potřebuje prakticky jakékoliv pomůcky k tomu, aby mohla fungovat dál.

zdroj: Silver Rocket
zavřít