Kapely proti mediálním radám

Vydáno 26.04.2009 | autor: PR

V úterý 28. dubna od 16 hodin vystoupí na Václavském náměstí Tata Bojs, The Prostitutes, 100°C a další. Cílem bude upozornit na nekompetentnost českých mediálních rad.

Kapely proti mediálním radám Kapely proti mediálním radám

K divákům promluví také hosté Pavel Anděl, Ivo Mathé nebo Čestmír Kopecký. Akci pořádají studenti sdružení v iniciativě Inventura demokracie a občanské sdružení Pro Wave. Koncert Nejsme budoucnost národa chce upozornit na neutěšenou situaci v mediálních radách, které jsou podle studentů pod přílišným vlivem politických stran.


 
Studenti se proto rozhodli využít středečního zasedání Rady Českého rozhlasu a pozvali na koncert i samotné radní. Jejich snaha se ale nesetkala s úspěchem. Zástupce Invetury demokracie Viktora Portela, který se snažil pozvánku předat, totiž předseda rady Jiří Florian nechal vyvést z jednací místnosti. Narušoval prý schůzi radních něčím, co je vůbec nezajímá. „Je pravda, že jsem schůzi narušil,“ komentuje Portel incident. „Chtěl jsem ale jenom radním slušně vysvětlit, jak studentům záleží na tom, aby byly mediální rady opravdu nezávislé. Myslím, že by to radní zajímat mělo.“


 
Podle Robina Čumpelíka ze sdružení Pro Wave podobně přehnané zásahy zapadají do modelu chování mediálních radních. „Radní nesnesou kritiku a dohled veřejnosti, okamžitě před ní panikaří a volají ochranku,“ myslí si Čumpelík. „Když jsme chtěli v lednu uspořádat k této problematice pokojný happening, poslali na nás speciální ochranku a vůbec nás nepustili dovnitř. Jako by čekali, že na ně studenti spáchají atentát,“ popisuje Čumpelík vlastní nedávnou zkušenost.

zdroj: Inventura demokracie
zavřít