Nils Petter Molvær přijede do Prahy

Vydáno 14.10.2009 | autor: PR

13. listopadu vystoupí v pražském Paláci Akropolis geniální norský trumpetista Nils Petter Molvær, který se proslavil neobvyklou fúzí jazzu a elektronické hudby.

Nils Petter Molvær přijede do Prahy Nils Petter Molvær přijede do Prahy

Poznávacím znakem Nils Petter Molværa je zvuk trubky s dusítkem, inspirovaný nahrávkami Milese Davise ze 70. a 80 let. Letošní, dlouho očekávané album Hamada vyšlo po čtyřleté pauze (kterou vyplnilo jen album filmové hudby Re-Vision). Přináší i návrat dvou dřívějších spoluhráčů, kytaristy Eivind Aarseta a Jana Banga. Novinka představuje velký kontrast: někteří označují album za nejtemnější v Molværově historii, jiní naopak za hudbu jasnou a zářivou.


„Někdy je agresivní, dokonce brutální. Ale já o hudbě nikdy nemyslím jako o temné a jasné, či v jiných podobných odstínech. Důležité je si uvědomit, že mezi agresivitou a temnotou není žádné spojení. Agresivita může být bílá a oslepující. Jako vždy, to záleží na dispozicích posluchače,“ říká on sám. Ke zvukovým zdrojům alba Hamada patří i terénní nahrávky z hlučných ulic Káhiry i z Buddhistického kláštera v Ulan Batoru v Mongolsku.

zdroj: Rachot
zavřít