The Prodigy: hudební Armagedon

Vydáno 30.11.2009 | autor: redakce

The Prodigy vystoupili 27. listopadu v pražské Tesla Areně. Na koncert zašel i náš kolega Filip Macháček, který vám nabízí reportáž přímo z hudebního pekla.

The Prodigy: hudební Armagedon The Prodigy: hudební Armagedon

THE PRODIGY
SUPPORT: ENTER SHIKARI
27.11.2009, TESLA ARENA, PRAHA

The Prodigy a MTV mají mnoho společného. Legendární hudební stanice je za ta léta vydatně podporovala a podporuje rotací jejich originálních videoklipů, The Prodigy zase nikdy neměli problém být se značkou MTV spojováni. Nikoho tak asi nepřekvapilo, když to byli právě The Prodigy, kteří přijeli svým vystoupením supportovat rozjezd 68 světové mutace MTV. Jako předskokany si přivezli krajany Enter Shikari, kteří s nimi jedou i zbytek turné, a to společně třeba s Pendulum, Chase And Status nebo Does It Offend You. Enter Shikari nejsou pro tuzemské publikum žádnými nováčky. Jejich eklektickou směs ravu či dubstepu zabalenou do masivní kytarové kulisy si mohli v minulosti užít třeba návštěvníci festivalu Rock For People.


V Tesla Areně bohužel doplatili na katastrofální nazvučení, které z jejich vystoupení udělalo přebasovaný, druholigový horor. Těžko tak kromě nasazení kapely cokoliv hodnotit, protože fakticky nebylo, alespoň v zadní části haly, nic slyšet. Čas mezi předskokany a The Prodigy vyplnil mně neznámý DJ, který do veskrze rockového publika nasypal dávku „uptodate“ garage, techna či drumandbassu. Když zhruba ve čtvrt na deset stáhl Subfocusův hit Joint The Dots a hala potemněla, bylo jasné, že dlouho očekávaný koncert právě začíná. Zhruba 12 tisíc diváků na to reagovalo frenetickým řevem, který ještě vygradoval po prvých tónech Worlds On Fire.

Celá Tesla Arena je okamžitě na nohou. V předních řadách začíná vřít kotel, který se postupně rozšiřuje na celou sportovní halu. Při pohledu do předních i zadních řad fakticky nepoznáte rozdíl. Všichni ví, na co šli, a je jasné, že si přišli koncert pořádně užít. The Prodigy jsou konstantně ve vynikající koncertní formě. Nasazení Maxima Reality i Keitha Flinta je obrovské. Hecovat publikum však v Praze netřeba. Hluché místo byste hledali stěží. Line-up je natřískán hity a na závěr se s nimi rozhodně nešetří. Breathe, Omen, Poison, Firestarter jsou pecky, které by kterákoliv jiná kapela nechala do přídavkového bloku, tady zazní hned z počátku vystoupení. Spád z kraje trochu narušují pauzy mezi skladbami, i to se však časem spraví. Jednotlivé tracky jsou v live provedení mnohdy odlišné od jejich albových verzí.


Na konci Breathe se tak dočkáme trochu dubstepu, při Invaders Must Die zase hip hopu. Zajímavě je řešený i světelný park, který dokonale vytváří atmosféru rave party. Jen toho oparu mohlo být méně. V zadních řadách mnohdy nebylo na podiu moc vidět. Přídavkový blok obstaraly skladby Take Me To Hospital, Out Of Space (legendární refrén za kapelu samozřejmě odzpívala celá hala), No Good a Their Law. The Prodigy v Praze rozhodně nezklamali. Naopak dokázali, že jsou právem považování za jeden z nejlepších světových live actů. Obejdou si přitom bez onanistických sól, pyro efektů nebo překusování netopýrů. Věřím jim, že jak dnes hrají, tak včera tančili, a to není vůbec málo.

text Filip Macháček foto Lukáš Kadeřábek

Fotoreport z pražského koncertu The Prodigy najdete ZDE.

Setlist
Worlds On Fire, Breathe, Omen, Poison, Jaws, Warriors Dance, Firestarter, Run, Voodoo People, Omen Reprise, Invaders Must Die, Diesel Power, Smack My Bitch Up, Take Me To Hospital, Out Of Space, No Good, Their Law

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít