Archive namíchají hudební elixír

Vydáno 14.01.2010 | autor: PR

Londýnská formace Archive, jejíž muzika je zajímavým mixem triphopu, elektroniky a rocku, vystoupí 5. února s více jak dvouhodinovým programem v pražském klubu Lucerna Music Bar.

Archive namíchají hudební elixír Archive namíchají hudební elixír

Projekt Archive dali dohromady Darius Keeler a Danny Griffiths roku 1994, kteří se již znali z působení v breakbeatové formaci Genaside II. Spolu se zpěvačkou Royou Arab a rapperem Rosko Johnem vydali roku 1996 album Londinium, které svým triphopovým zvukem oslovilo příznivce Massive Attack a Portishead. Recenze hovořily příznivě, přesto se kapela de facto rozpadla kvůli personálním rozporům. O rok později se Keeler a Griffiths rozhodli dát se znovu dohromady s jinou vokalistkou (Suzanne Wooder) a roku 1999 vydali druhou desku Take My Head. Ta nabídla směs popu a symfonického triphopu a mnohem více jasných melodií než jejich debut.


Mezi léty 2002 a 2005 vydali Archive tři alba za pomoci zpěváka Craiga Walkera známého z kapely Power of Dreams. V očích kritiků byli tou dobou na vzestupu a také u publika se jim začalo vést velice dobře - nezanedbatelné množství fanoušků si získali například ve Francii či Polsku. V této dekádě se Archive čím dál více vzdalují od triphopu a přejímají psychedelický kytarový zvuk, který je vlastní skupinám jako Pink Floyd, Mogwai či The Secret Machines. Vedle své albové tvorby v roce 2003 sklidili vřelý ohlas za soundtrack k filmu Na plný plyn (Michel Vaillant). Craiga Walkera poté na pozici zpěváka nahradili Dave Pen, Maria Q a Pollard Berrier a výsledkem nové spolupráce byla deska Lights.



Od té doby se všichni tři stali členy koncertní sestavy Archive, letos se dokonce ke kapele vrátil i rapper Rosko John. A protože roku 2009 došlo v diskografii Archive na čtyřdílnou epopej Controlling Crowds, všichni zúčastnění jsou právě uprostřed další koncertní série, která napříč kontinenty budí nadšené ohlasy. Tentokrát si najdou čas také na Prahu. Koncert Archive proběhne 5. února v Lucerna Music Baru, kam si kapela připravila téměř dvou a půl hodinovou show.

zdroj: D Smack U
zavřít