Other Music přiveze Portico Quartet

Vydáno 02.04.2010 | autor: PR

Postjazzová formace Portico Quartet, nominovaná na prestižní Mercury Prize, vystoupí 16. dubna v pražském Paláci Akropolis. Fanoušci Cinematic Orchestra by měli zbystřit.

Other Music přiveze Portico Quartet Other Music přiveze Portico Quartet

Skupina byla senzací jazzového podia megafestivalu Glastonbury, vlivný časopis Mojo píše: "magická kombinace minimal music Steve Reicha, Radiohead a severské melancholie ECM." Na rozdíl od progresivních fúzí vás ale Portico Quartet přinutí k tanci. Skupina je přitom na hony vzdálená nujazzovým klišé, vytváří transovní hudbu jen s akustickými nástroji: basou, saxofonem a nekonvenčními perkusemi. Bubeník hraje na sestavu plechových bubnů Hang, které připomínají steel-drums z karibských karnevalů, ale ve skutečnosti byly s hodinářskou přesností vyrobeny inovativními nástrojáři ve Švýcarsku.


Členové skupiny studovali v Londýně africké nástroje i indonéský gamelan, a přinášejí hudební svědectví z etnicky promíchané čtvrti Hackney, která vstoupila do londýnských dějin svým černošským starostou, a v níž mají většinu afričtí imigranti a jamajští rastafariáni. Bodem zlomu bylo album Knee Deep In The North Sea, které vzbudilo poprask mezi DJs, kritiky a přineslo zmíněnou nominaci Mercury. Druhé album natočil s Portico Quartet rockový producent John Leckie v legendárním studiu Abbey Road.


zdroj: Rachot
zavřít