Jools Holland poprvé v Praze

Vydáno 28.04.2010 | autor: PR

Anglický pianista Jools Holland vystoupí 5. června v modřanském Freestyle Parku. Předskakovat mu bude rakouská zpěvačka Valérie Sajdik.

Jools Holland poprvé v Praze Jools Holland poprvé v Praze

Jolls Holland se narodil 24. ledna 1958 v Londýně jako Julian Miles Holland. Už od osmi let dokázal plynule hrát na piano a od jeho mladistvých let byl natolik schopný a sebevědomý, že začal pravidelně vystupovat v mnoha londýnských barech. V patnácti letech byl Jools představen Glennu Tilbrookovi a Chrisu Doffirdovi, se kterými založil skupinu Squeez. Krátce poté se k nim připojil Gilson Lavis, který měl za sebou hraní s takovými velikány, jakou jsou například BB King, Chuck Berry nebo Max Wall.
 

V roce 1987 Jools založil The Jolls Holland Big Band – zahrnující sebe a Gilsona Lavise. Tato kapela se postupem času proměnila v současný dvacetičlenný band Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra, který odehraje každý rok představení pro více než 500.000 diváků. Od podpisu smlouvy s Warner Music v roce 1996 se Jools také věnuje nahrávací kariéře, která zahrnuje i multimilionový prodej série Jools and Friends.

 
Kariéra televizního moderátora běžela souběžně s jeho kariérou hudební. Vše odstartovala 80. léta, když Jools zpovídal The Police pro dokument, který se natáčel v průběhu jejich společného natáčení ve studiu Montserrat. Jools se poté stal společně s Paulou Yates moderátorem pořadu The Tube, který se stal téměř okamžitě kultovním a objevil celou novou generaci hudebníků a komiků v letech 1981 – 1986. Od roku 1992 má Jools hudební pořad na BBC 2 Later… with Jools Holland, který běží do dnešní doby každý pátek večer.

zdroj: WTF
zavřít