EXPOnáty Jardy Hudce I.

Vydáno 26.05.2010 | autor: redakce

Následující týden se vám budu snažit zprostředkovávat dojmy z gigantické akce ve východočínské Šanghaji, kterou Světová výstava EXPO 2010 bezesporu je, vždyť je v ní „utopeno“ víc peněz než stála pekingská olympiáda a má trhnout všechny historické rekordy. Zaměřím se pochopitelně hlavně na český pavilon a jeho účinkující, mezi nimiž nechybí např. Dan Bárta, Toxique, Gipsy.cz nebo komedianti z La Putyka a Tros Sketos.

EXPOnáty Jardy Hudce I. EXPOnáty Jardy Hudce I.

Pokud mi to ne zrovna spolehlivý internet a místní omezení dovolí, pokusím se z hotelu Westin a dalších míst, kde pobýváme, popsat své zážitky, přiblížit naši a některé jiné expozice, a samozřejmě líčit i to, jak tráví pobyt ve 20miliónové Šanghaji naši muzikanti, herci a další reprezentanti české kultury.

 

 

Přiletěl jsem o den dřív než ostatní, cestu z letiště jsem si urychlil pověstným vlakem Maglev, který „lítá“ až 430 km/h, a stejně briskně jsem pochopil, že i přes veškeré proklamace a snahu Číňanů naučit se anglicky se jim to zatím moc nedaří – jinak než mateřskou řečí mluví jen na hotelové recepci a někteří z organizátorů Expa. Převážná většina místních nezná ani latinku, takže základní výbavou na každou cestu z hotelu je papír s adresou v čínských znacích. Na místo určení se taxíkem dostaneme, protože hotelový doorman přibral funkci tlumočníka, který instruuje řidiče, ovšem nazpátek už je to složitější… Trasy metra a městského vlaku se ale zdají přehledné a jízdenkové automaty mají i anglickou verzi, akorát si během jízdy moc nepokecáte :-).

 

 

 

Překvapilo mě, že ačkoliv Expo běží už víc jak dva týdny, na zástupce jiných ras než asijských narazíte málokdy – nejen ve městě, ale i v samotném výstavním areálu. Ten je tak obrovský, že na jeho prozkoumání bude třeba několik celodenních návštěv. Dominuje mu monstrózní čínský pavilon, já jsem první den stihl prolétnout Hongkong, Austrálii a pár evropských zemí, samozřejmě včetně české. A první dojem? Naše prezentace se určitě i v tak mimořádné konfrontaci neztratí, má své unikátní prvky a atraktivitu, která láká poměrně dost návštěvníků, i když celkově zatím zůstává zájem o Expo za očekáváním. Těžko odhadnout, jestli se na veletrh vydá do konce října předpokládaných 70 mil. lidí, ale i tak je to celkem masakr – fronty před vchody, na autobusy a taxi a s tím spojená neurvalost Číňanů dokáže naštvat. Když to zlehčím, začínám trochu chápat, proč je všude tolik vojáků, policajtů a dalších ozbrojenců, na takovou masu a místní temperament je holt asi zapotřebí bič... Na druhou stranu, s kýmkoliv jsem mluvil, či spíše gestikuloval, vždycky se mi dostalo vlídné reakce a snahy poradit.

 


Dan Bárta a Illustratosphere
, Klára Vytisková s Toxique a divadelníci La Putyka, mezi nimiž nechybí „Nightworkeři“ Jakub Prachař, Honza Maxián a Vojta Dyk, přiletěli dopoledne. Po vyčerpávající dvanáctihodinové cestě stačily síly sotva na ubytování a na večeři, i když... kdo ví, třeba se někteří nadšenci rozhodli strávit hned první noc ve velkém stylu. Dozvíme se zítra, každopádně v poledne muzikanti odjíždějí do půl hodiny vzdáleného výstaviště na zvukovky. Bude se zkoušet na den D, kterým je pro nás pondělí 17. května, kdy se odehrává Český národní den. Držte jeho protagonistům palce, budou muset překonat jistá technická úskalí. Každá kapela si sice přivezla zvukaře, ale jak známo, bez vlastní nástrojovky to bývá z muzikantského pohledu trochu vabank...
 
Jarda Hudec, Shanghai, 15.5.

Vyfoceno na mobilní telefon Sony Ericsson Vivaz
zavřít