Miloš Vacík: Tam–Tam je synonymum předávání pozitivních zpráv

Vydáno 28.06.2010 | autor: PR

Nestává se často, že by v jednom kompletu vyšlo DVD i CD se stejným koncertem; Miloš Vacík a jeho hudební formace produkující chytlavé rytmy si to však rozhodně zaslouží.

Miloš Vacík: Tam–Tam je synonymum předávání pozitivních zpráv Miloš Vacík: Tam–Tam je synonymum předávání pozitivních zpráv

Tam-Tam Orchestra a Tam-Tam Batucada vloni oslavily 10. výročí vzniku, za tu dobu ušly velkou cestu, během které nadělovaly radost posluchačům doma i v zahraničí.

Miloše Vacíka se ptáme: měly už od začátku vyjít CD a DVD v jedné krabici?

Ne, na koncertě k 10. výročí našich souborů se točil obrazový materiál k chystanému DVD. Dostali jsme ale nabídku na vydání CD a DVD v jednom kompletu, a rádi jsme souhlasili. Na DVD je kompletní výroční koncert s tím, že tři skladby, které hrají pouze bubeníci, jsou v bonusech; na CD jsme koncert museli trochu zkrátit.

 


Patříte k interpretům, kteří si do značné míry hlídají i obaly alb, booklety, doprovodný materiál...
To jsem si u svých projektů hlídal vždycky, ať už šlo o Šum svistu, Sluneční orchestr či Tam-Tam Orchestra. Každý ten projekt měl jak hudební, tak i vizuální vizi, vždy jsem měl představu, jak by to všechno komplexně mělo na diváky působit. Co se obalů alb týče, chci, aby v době, kdy si lidi desky dost vypalují, byly jakýmisi bonusy. Každý obal a booklet má určitou atmosféru, chci, aby souzněla s hudbou. Podle toho volím i texty, vysvětlivky, obrázky a fotografie.

Jste i u střihu svých nahrávek?
Určitě, veškerou muziku jsem si celou míchal, byl jsem u masteringu i u střihu. Režisér Jan Chramosta udělal hrubý střih, detailní práce jsem pak dělal s ním, protože vím, kde co zní, kde jsou jaké nástrojové „vyhrávky“, sóla… Chci, aby hudební složka byla podpořena obrazem, aby to bylo skloubené.

Je pro vás desáté výročí přelomem s tím, že teď půjdete zase trochu jinou cestou nebo jedete dál v podobném duchu?

To je hezký dotaz. Skoro tři roky jsem točil album Sambista, pak byl křest, tam se natočilo DVD, další rok jsem žil přípravou tohoto DVD. Dá se tedy říct, že posledních deset, jedenáct let je tak shrnuto, uzavřeno. Teď vyvstává otázka, jestli se mi v mysli uvolní nějaké místo pro to, co chci dělat dál. Zatím studuji jak brazilskou muziku, tak hudbu západní Afriky a Kuby, a vůbec nevím, co ono místo v mojí mysli zaplní, jak bude vypadat další projekt, zkrátka jakým směrem se vydám.

 


Kolik souborů, které vedete, má v názvu Tam-Tam?
Dva. Nejdřív vznikl Tam-Tam Orchestra, byla to vize bubenické skupiny, ale viděl jsem, že je potřeba ji doplnit nějakými harmonickými nástroji, i dechovými. Nechal jsem tedy název Tam-Tam Orchestra skupině, která má harmonické nástroje. Tam-Tam Batucada je naproti tomu skupina čistě bubenická. A potom mám školu samby, ta se jmenuje Samba Tam-Tam Batucada Škola Praha. To je ale škola, koncertní soubory se spojením Tam-Tam jsou dva. Tohle spojení jsem do názvu dával v době, kdy tam-tam bylo ještě synonymum pro předávání zpráv pomocí bubnů. Tam-Tam Orchestra tak jsou bubeníci a další hudebníci, kteří předávají zprávy, pokud možno pozitivní. 

Jak pracuje vaše škola samby?

V mém podání je to vlastně výuka rytmů otevřená veřejnosti. Mnoho z nich také účinkuje na novém DVD. Většinou jsou to lidé z ulice, kteří mají svoje zaměstnání a chodí se mnou pravidelně cvičit. Hlavní zpráva tedy zní: kdo chce, může přijít, seznámit se s afro-brazilskými nástroji a něco se na ně naučit!

Zdroj: Supraphon
zavřít