Král Lear se vrací do Prahy

Vydáno 27.07.2010 | autor: PR

Král Lear bude prvním titulem nové divadelní sezony Městských divadel pražských. V inscenaci pod režijní taktovkou Petra Svojtky se v hlavní roli představí Jan Vlasák.

Král Lear se vrací do Prahy Král Lear se vrací do Prahy

V titulní roli prchlivého starce, který se v bouři vztahů, živlů i citů ocitá na pokraji šílenství a teprve tehdy dochází k trpkému poznání o neuchopitelném smyslu všeho pozemského úsilí, se představí Jan Vlasák. Premiéra je plánována na 11. září 2010 v Divadle ABC. Děj jedné z nejznámějších tragédií Williama Shakespeara ústí do strašlivého obrazu rozpadu světa, jehož řád byl rozvrácen. Proto bývá hra často uváděna v krizových dobách (např. za II. světové války) – nese totiž poselství o naději spatřované ve zmoudření a obrození zkažené společnosti. To je také jedním z důvodů, proč hru uvádí současná Městská divadla pražská /MDP/ jako stěžejní titul nové divadelní sezony.


Čím více se do této hry zanořujeme, tím více vnímám její aktuálnost. A to především v tématu pýchy, bohorovného lidského pocitu, ‚mně se nemůže nic stát, já jsem na výši situace´. Lear je nepokorný ve vztahu k jiným lidem, ve vztahu ke světu, k jeho řádu, k přírodě. Takový životní postoj je, myslím, jedním ze symptomů doby. A podle našeho hezkého a moudrého přísloví ‘pýcha předchází pád´ se v této tragédii ukazuje, kterak nepokora může mít apokalyptické důsledky,“ říká o své chystané inscenaci režisér Svojtka a dodává: „Výrazné je tu také téma rozpadu rodinných vztahů, který vposledku vede k rozpadu světa. My v této hře nevnímáme tolik její politický rozměr, ale v první řadě ji čteme jako velkou rodinnou tragédii.

Do Městských divadel pražských se Král Lear vrací po 12letech, kdy jej v překladu Aloise Bejblíka na prknech Komedie inscenoval režisér Michal Dočekal.

zdroj: Divadlo ABC
zavřít